onsdag 29 april 2009

Böckers soundtrack

Klaras text efterlyser soundtrack till böcker, och jag kan bara hålla med! Som hon skriver,
Så väl som filmerna fastnar i ens minne och riktigt etsar sig fast ju mer man lyssnar på musiken - detsamma hade ju varit skönt om det hade kunnat ske med en bok!
O ja. Jag brukade ha som avslutning på mina bokrecensioner, "Förslag på musik". (Tyvärr verkar jag ha kommit av mig med det? antagligen mest pga tidsbrist.)

En del är rätt uppenbara, baserade på musik som nämns i boken eller liknande - t ex Beethoven, Schubert, Radiohead och Prince till Kafka på stranden; Beatles till Extremely loud and incredibly close; jazz och be-bop till On the road; Duke Ellington till Dagarnas skum; Mozart och entartete jazz till Stäppvargen; eller Lucinda Williams, Gillian Welch, Emmylou Harris & co till One good turn och Case histories. Och till Lost souls: Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, Tom Waits, Ramones, Velvet Underground, alla svartklädda band nånsin, alla låtar i moll, Mardi Gras-dixie.

Annars kan det vara ett tema, som t ex revolutionära låtar till Iron Council och americana till American Gods; eller en stämningsgrej, som Ol’ man river och Proud Mary till Fevre Dream och Maurice Chevalier till April i Paris. Eller spontana associationer, som My idea of fun is killing everyone till Deathnote eller Innocent when you dream till The Great and Secret Show. Och Balladen om Joe Hill till Heart-shaped box ;) [Jag kan ej dö, sa han...]

Det är också kul när det blir fiktiv musik, som Columbine till Lud-in-the-Mist, "Metal guru" med Chic X till The Stone Gods, Mode-X-hårdrock till Keeping it real eller music with rocks in till Discworld-böckerna (förutom Maskerade, som får ha opera). För att inte tala om The Ground Beneath Her Feet som är knôtjock med alternativt soundtrack (utöver U2:s titellåt!)!

Sen har vi ett helt eget tema med låtar inspirerade av böcker förstås! White rabbit (Jefferson Airplane) - Alice i Underlandet; Sex crime (Eurythmics) - 1984; Saint Huck (Nick Cave) - Huck Finn; A Walk on the Wild Side av Algren och Reed; Wuthering Heights av Brontë och Bush; Pet Sematary av King och Ramones. Och så vidare.

För övrigt se hyllan Music is the best i Det stora biblioteket... Jag skulle ha hyperlänkat mer (om det nu är lagligt), men... tja, det kanske kommer. Fråga om ni undrar!

Inga kommentarer: