söndag 26 juli 2009

Söndagsenkät

Snowflakes in rain har en söndagsenkät:

En författare som är värd mer uppmärksamhet: De flesta av mina älsklingar inom fantasy, skräck och science fiction, om man betänker hur bekanta de är för mugglare - men jag väljer nya kärleken Catherynne M. Valente. Hon skriver poetisk dröm som roman i Palimpsest.

En överskattad författare: *hrm*

En lyckad filmatisering: The Princess Bride. Har fördelen över många andra filmatiseringar att boken och filmen står på egna ben samtidigt som de kompletterar varandra - tolkning snarare än filmatisering. (På bättre sätt än Tristram Shandy, men å andra sidan gillar jag inte Steve Coogan...) Oj, jag gjorde visst en Bokfemma på det också! Och jag tyckte om Bläckhjärta.

En lyckad tv-serie: Inte baserad på en bok, men Black Books är förstås den bokigaste tv-serien jag vet (kanske efter Monty Pythons Proust- och Bergson-referenser...). (Har försökt se True Blood - fenomenalt felcastad. Och har undvikt The Dresden Files - fenomenalt felcastad och har gjort allt annat fel också.)

En bok jag lärt mig något av: Filosofiskt eller praktiskt? Hmm... Ehmm... Jag lär mig något av alla böcker jag läser, på något plan (det lata svaret).

En må bra-bok: Ännu svårare, om man utgår från den gängse definitionen. Jag mår bra av böcker som är riktigt välskrivna och som är en lycka att läsa. Men tja - kanske Sayonara, Zetsubou-Sensei, då? "The power of negative thinking". Den kvalificerar om man har tillräckligt ironiskt/satiriskt sinne. Annars får det bli njutningsläsning, t ex Pride and Prejudice and Zombies eller Paris Immortal.

En bok jag gärna ger bort till ett barn: Till Vildingarnas Land av Maurice Sendak. Ser dessutom alltför mycket fram mot filmen - och när vi såg trailern före Harry Potter sade ett barn bakom oss "Vadå en av världens mest kända böcker? Aldrig hört talas om." Hennes föräldrar borde tas i uppsträckning, och Vildingar åt alla barn.

Av författarna som kommer till Internationell Författarscen i höst är jag mest nyfiken på:
OMG Jeanette Winterson kommer dit?!?! Varför bor man inte i Stockholm? (Första gången jag tänkt det tror jag.) Jag har läst mycket av henne men är fortfarande nyfiken och skulle väldigt gärna höra henne berätta...

6 kommentarer:

snowflake sa...

Här var det intressanta tips...
håller med dig om tolkningsresonemanget för film på böcker, det är viktigare än att följa slaviskt. Även True blood tycker jag man får betrakta som något annat än böckerna, framför allt gillar jag Tara bättre på tv. Och Lafayette.

I helgen såg vi också Vildingtrailern före HP, och jag är stolt över att kunna meddela att min son vände sig mot mig och sa: "Visst är det där en bok som vi har haft?" Nåt rätt har man gjort. :-)

The Mad Swede sa...

Winterson är intressant att lyssna på. Såg henne på bokmässan i Gbg för några år sedan. Dock ej läst henne ännu får erkännas.

Och mer Sendak åt folket! Och då inte bara Where the Wild Things Are. Fortfarande lite skrämt skeptisk till filmen eftersom jag hört från branschkällor att det varit MÅNGA problem med produktionen. En visionär regissör som blivit grovt överkörd av filmbolaget, typ, var det senaste jag hörde. Och det lät inte lovande. Men då har jag inte sett trailern heller (även om trailers have been known to lie).

Anonym sa...

Jag funderade på att ta The Princess Bride jag också, man jag har inte läst boken (skämmes!) så jag väntar med det. Black Books är en av mina favoritserier någonsin! Och vad gäller VIldingarnas land... jag ha rinte läst den heller. Hade inte hört talas om boken förrän jag ramlade över trailern för några månader sedan. Och då har mina föräldrar sköljt över mig med böcker (många av dem klassiker). Men jag lovar och svär att läsa den inom snar framtid.

The Mad Swede sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
The Mad Swede sa...

@rebelprincess:
Sendak är en av de största bilderboksskaparna EVER! Om jag inte missminner mig var han en av de två första Astrid Lindgrenspristagarna när det priset instiftades.

Kolla på Bokus e.dyl. på följande ISBN 978-0099408390 så har du den där. Bokus tar 85 kr.

(Föregående postning borttagen eftersom en länk blev helt wonky)

Maria sa...

Wha, gillar du inte tv-True Blood? Jag tycker mycket mer om det än om böckerna. :)