söndag 12 juli 2009

Sayonara, Zetsubou-Sensei av Koji Kumeta

Sayonara, Zetsubou-Sensei är en fullständigt absurd satirisk manga. Den engelska undertiteln är "The power of positive thinking" och titeln betyder "Farväl, herr Förtvivlan" (Goodbye, Mr. Despair).

Herr Förtvivlan är läraren Nozomu Itoshiki: om man skriver hans namn horisontellt istället för vertikalt betyder tecknen just förtvivlan. Och han är också "super-negative man", självmordsbenägen, extremt pessimistisk, paranoid och ilsken. Han skolkar ofta för att gå runt i stan och katalogisera olika platser han kan begå självmord på.

Hans klass är inte mycket bättre. Hans motpol är Kafuka Mura, "super-positive girl", som är extremt optimistisk och har positiva svar på allting. Bland hennes klasskompisar finns en extremt asocial ("hikikomori"), en kärleksbesatt stalker, en ständigt omplåstrad flicka med en svansfetisch, en manisk sms-mobbare, en personlighetskluven utbytesstudent, osv.

Av Kafukas och lärarens motsatta reaktioner på detta kaos är det oftast "the power of negative thinking" som framstår som det vettigaste... Som god satir ska vara så är det överdrivet, men på nåt vis blir det inte för överdrivet hur befängt det än är. De många - och tveeggade - pikarna mot japansk kultur är garanterat roligare om man vet mer än jag om japansk kultur, men kampen optimism vs. pessimism visar sig vara ganska universell.

Både funny-weird och funny-ha-ha; rekommenderas dem som gillar sjuk humor som samtidigt är smart.

Hyllor i Det Stora Biblioteket: Tunna böcker med tveksamt innehåll. - St. Looney-up-the-cream-bun-and-jam. - Education is an admirable thing. - Just because you’re paranoid. - Make ’em laugh. - Wif pixchers. - Geografiska nedslag (Japan).

Inga kommentarer: