måndag 27 juli 2009

Organisera om hyllorna?... Men hur?!

Det börjar klia i fingrarna efter ett nytt system i bokhyllorna. I princip har jag haft samma system sen jag flyttade in för snart två år sen, och det är väldigt länge för att vara jag. (Fler bilder på hur det såg ut för ett tag sen finns här och här.)

Systemet är: bokstavsordning - efter sista bokstaven i författarens efternamn. Från Mignola längst ner till höger, till Mahfouz längst upp till vänster. Allt som går i serier går baklänges också, som kan ses på exemplet Sandman ->.
(Novellsamlingar och fackböcker numera utsorterade från den ordningen; står i färgordning resp. ämnesordning.)

Det är en bra ordning på så vis att 1) den är väldigt bibliotekarisk, om än uppochner och utochin, 2) författare blir samlade, t ex står alla mina fina halvfranska Lagerlöf ihop, och 3) utmärkt hjärngympa för gäster. Men som sagt, jag är trött på det. Och dessutom är det svårare att hålla ordningen ju fler graphic novels jag samlar på mig - en upphovsman är undantag, fler än två är regel, och efter vem ska jag organisera? Att ta den som står först bryter ju mot sist-principen...

Men hur ska jag göra?!

Några varianter jag funderar på med för- och nackdelar:

* Färgordning.
Fördelar: snyggt. (Om man bortser från att så många böcker är fult vita.)
Nackdelar: Serier splittras. Och det går inte att vara konsekvent: oväntat få böcker har en enda färg på ryggen, väldigt många är brokiga.

* Någon form av bokstavsordning efter titel.
Fördelar: Bibliotekariskt. Konsekvent.
Nackdelar: Serier och författare splittras.

* Någon form av ämnesordning.
Fördelar: timmar och timmar av organisering framför mig!! :D
Nackdelar: Jag har gjort det förr. Och det slutgiltiga klassifikationssystemet finns inte. Det blir massor av böcker som inte riktigt passar in i någon grupp, eller passar in i flera likvärdigt mycket. Frustrerande om än utmanande.

Andra mysko varianter, med fördelen att jag inte gjort dem förr:
* Författarens land.
Faller på både multinationella författare och böcker med flera upphovsmän.
* Bokstavsordning efter huvudpersonens namn.
Faller på alla de böcker som har flera eller ingen eller namnlös huvudperson.
* Ordning efter ursprungsår, bokens tjocklek, antal bokstäver i titel eller författarnamn, eller första bokstaven på första sidan.
Kan bli krångligt och kul...

Råd, tips, förslag?? Jag är redo att vara försökskanin för eventuella hare-brained ingen-kan-organisera-sin-bokhylla-såhär-schemes om det är så.

Lyckligtvis har Bokhora skrivit en hel del om det här, så jag ska lalla runt i deras inlägg och kommentarer ett tag...

Edit: Det verkar vara många som kör på systemet Kaos. Jag kanske skulle prova det? Det vore första gången: spännande och en utmaning.
Och väldigt många kör på storleksordningen. Raka Rader Ska Det Vara. Jag skulle dö.

Edit 2: Men via utrikiska Book Blogs hittar jag detta:
oNce for fun, I took all my books off a shelf and arranged them alphabetically with a twist. I chose a first book at random and the next book's title had to start (excluding a and the) with the last letter of the previous book's title (excluding a and the) and so on.
Hmm....

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle bli galen av dina bokhyllor och du av mina (strikt storleksordning indelat efter författarens efternamn). Vilken tur att vi inte behöver ha varandras!

Martina sa...

Jag gick från Kaos till (Första bokstaven i) Författarens Efternamn. Fördelen med Författarens Efternamn: har man väldigt många böcker är det lättare att hitta. Nackdel: när man köper nya böcker måste man flytta alla de som står efter den nya boken i hyllan... Det kan bli många böcker, om man köper en bok av en författare vars efternamn börjar på A.

Kaos har följande fördelar: man kan ställa in en ny bok var som helst, och ingen hittar i hyllorna utom jag. Nackdelar: ingen hittar i hyllorna utom jag...

Jag kanske också ska passa på att organisera om, nu när jag ändå flyttar. Genre, kanske? Helt subjektivt bestämt. Bibeln under Sagor, osv. Inte för att jag äger Bibeln.

Martina sa...

By the way, jag är bibliotekarie. =) Utbildad, iallafall. Sortering ligger mig varmt om hjärtat. =)

The Mad Swede sa...

Okej... eftersom du provat så många sjuka (jag menar givetvis intressanta) sorteringsmodeller redan, varför inte testa denna:
Sortering A: Författare enligt födelsedag (stigande el. fallande), B: Författarens böcker kronologiskt (stigande el. fallande).

Vid böcker med flera författare så tar man sonika den äldste alternativt yngste (beroende på om man väljer stigande el. fallande, givetvis).

Modellen är mig veterligt obeprövad, men det känns som att du kommer att få roa dig ett tag, lära dig författares födelsedata, etc.

På plussidan är ju att det kommer att finnas en viss kronologi i bokhyllan också.

Bara en tanke.

lazy sa...

Jag är också bibliotekarie :) Så jag vill också ha ordning - men gammal vanlig bokstavsordning är så... it's been done.

Wha-Keem: intressant förslag! Ehm... vet du när Homeros föddes? ;)

Anonym sa...

Jag har mina böcker i färgordning nu och blev förvånad över hur jämt fördelade färgerna är, både inom fack och inom skön för min del.

Men jag börjar tröttna och har känt mig ambivalent från början.

Jag funderar på att antingen sortera böckerna efter år då de skrevs, men troligen blir det många per år ju närmare nutid jag kommer och datum står ju sällan.

En annan tanke jag haft och som känns svår är att sortera dem efter känsla - vilken känsla ger den här boken mig och försöka ge böcker med liknande känsla en plats i närheten av varandra...

The Mad Swede sa...

@lazy: Du får väl höfta lite på Homeros. ;)