lördag 17 juli 2010

Sommar- och semesterläsningen ...

Dan Simmons: Hyperion
håller jag på med just nu. En positiv överraskning. Jag blev besviken på Ilium, men lovades att Simmons egentligen är en bra författare, och det visar sig stämma utmärkt. Space opera med hemligheter som släpps lite efterhand, Canterbury Tales-upplägg, Keats-referenser, och kopplingar till bland annat Heart of Darkness och Beowulf. Och dessutom har han humor.

John Keats: The Fall of Hyperion
ska jag läsa i samband med Simmons. Keats Hyperion har jag nyss läst, och The Fall of är en sorts "author's preferred version", och båda blir nog bra att ha med sig i läsningen av Simmons svit.

Och efter dem, under väntan på semestern och under semestern själv, ska jag läsa vad jag hinner av dessa:

China Miéville: Kraken
Goa förväntningar på den här. Miéville blir bättre och bättre bok för bok; The City & the City var ju utmärkt (även om jag kanske gillade Iron Council lite mer); och enligt vad jag hört och läst kan det här mycket riktigt vara hans bästa hittills. Som om inte det var nog utspelar den sig i London, med jättebläckfiskar, magiker, kultister, demoner, andar från forntida egypten, Scotland Yards Arkiv X-avdelning, och en museiintendent i huvudrollen.

Margo Lanagan: Tender Morsels
Höga förväntningar här också. Mörk, rentav oroande, sagoomberättning, " characters that are vivid, passionate, flawed and fiercely devoted to their hearts' desires, whether these desires are good or evil." "Capable of blasting an entire genre out of the water with its audacity and grace" enligt en blurb; "deeply strange in the best possible way" enligt Jeff VanderMeer.

Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Apropå höga förväntningar. Nebula Award för bästa roman, Locus Award för bästa debutroman, Hugo-nominering för bästa roman (i gôtt fint sällskap), och i princip alla "Best novel of the year"-listor, inom både sf och mainstream. Och nästan förstummade lovord av folk som läst den. Och så nya genre-beteckningen "biopunk" förstås. Spännande.

Cherie Priest: Boneshaker
Apropå höga förväntningar. Också en Locus Award, bästa sf, och också en Hugo-nominering. Och lyckliga, steamiga, punkiga, skitiga, goggles- och gasmask-klädda lovord (med zombies) av folk som läst den (t ex här och här).




George R. R. Martin: A Clash of Kings
Här behövs inga höga förväntningar: jag vet att det kommer att vara bra. A Game of Thrones kicked epic fantasy ass (emphasis on kick, with knights who say "fuck") och den kommande tv-serien kommer att bli nästa års bästa tv-serie. Det måste den bli. Det kommer den att bli.



Helen Oyeyemi: The Icarus Girl
En födelsedagsbok som jag blev väldigt nyfiken på. Tvilling-/dubbel/halv-/spegel-temat är alltid intressant, och det är skönt och gott att läsa flickårsskildringar som kontrast till alla pojkårsskildringar därute. Men jag tror att jag får ha ganska mycket avstånd mellan den och Tender Morsels...


Neil Gaiman m fl: Marvel 1602
Aah, åter till Elisabetanska England. Nu i sällskap med Marvels transponerade och periodifierade superhjältar och mutanter, och i sällskap med Neil förstås.






Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim 1
Trailersarna till filmen är gulligt eller fånigt nördiga. Kan vara uselt, kan vara en ny Bill & Ted. Jag grundar genom att läsa boken, helt enkelt.






Sharon Ashwood: Ravenous
Man behöver ju lite fantzy också! Och den här har fått bra word-of-mouth. Ny bekantskap!







Rachel Caine: Midnight Alley
Och man behöver lite young adult-vampyrer-fantzy. Väldigt gärna i form av Morganville Vampires, som har fina Buffy-vibbar. Både i att vampyrerna är rovdjur och farliga, och i att huvudpersonerna är ett scoobies-esque gäng.




Tim Powers: On Stranger Tides
Pirater! Jag storgillade både The Anubis Gates och The Stress of Her Regard, så Powers är En Av De Bra. Och den här handlar inte bara om pirater, den gör så till den milda grad att nästa Pirates of the Caribbean-film ska vara (löst) baserad på den. I can has plz kthxbai.



Mike Mignola: Seed of Destruction
Första Hellboy-albumet. Hög tid helt enkelt!!








David Petersen: Mouse Guard, Winter 1152
Första albumet var helt underbart; ser fram mot att få läsa mer om de tappra mössens äventyr. Och en vinterhistoria kanske blir lite svalkande?

6 kommentarer:

Ingrid sa...

"The Icarus Girl" Har jag varit nyfiken på länge. Det ska bli intressant att ta del av dina tankar om den så småningom.

Anonym sa...

Shit. Känner inte igen en enda bok ju! Hahaha! :)

Martina sa...

Kraken är definitivt det bästa jag läst av Miéville hittills (med reservationen att jag inte läst The Scar, Iron Council och King Rat) och han blir verkligen bara bättre och bättre. Bland annat så har han rensat lite bland sina favoritord, t.ex. cul-de-sac som bara förekommer tre eller fyra gånger i Kraken, till skillnad från i t.ex. Perdido Street Station. =)

Och Dan Simmons The Terror är en av mina favoritböcker, har dock inte kommit mig för att läsa Hyperion än.

The Windup Girl har jag hemma just nu, lånade den på jobbet och måste följaktligen hinna läsa ut innan den ska tillbaks i... hm, början av augusti. Om jag inte kan låna om den.

The Mad Swede sa...

Damn you! Nu har du skrivit så att jag bara måste köpa Hyperion (trots att jag inte läst Song of Kali som står i hyllan.
*grumble*

Inte läst Hellboy alltså? Nåväl. Du har ngt trevligt att se fram emot.
(Kan även rekommendera Theos ockulta kuriositeter av Skogäng, som ett svenskt alternativ.)

lazy sa...

Ingrid: det ska bli intressant att läsa den! :)

Malin: jag tror att nästan allihop kommer att visa sig vara rekommendationer - värda att kolla upp!

Martina: låter riktigt bra. (Och: LOL) Rekommenderar Iron Council! Tror inte det var så många cul-de-sacs i den, särskilt som de tar sig fram genom att bygga järnvägen framför sig ;)

Mad Swede: Moahahahaha! My evil plan workeded. Men å andra sidan lär jag få lägga vantarna på Song of Kali. Och Theo är jag också nyfiken på!

The Mad Swede sa...

Ang. Theos ockulta kuriositeter se gärna:
http://www.goodreads.com/review/show/109444950
och
http://www.goodreads.com/review/show/109446210