lördag 17 april 2010

Jack of Fables är oväntat bra!

Ja, jag blev lite förvånad själv. Fables är ju bland det bästa som finns just nu om man gillar sagor, metalitteratur, fantasy med twists och välgjorda graphic novels. (Läs mer här och här och läs första lösnumret i pdf här. Det senare är inte ett råd utan en uppmaning.) Men spinoff-serien, Jack of Fables, har jag undvikt fram tills nu, för Jack (han med bönstjälken, även känd som Little Jack Horner, Jack B. Nimble, Jack Jättedödaren m fl) är nog den mest odrägliga karaktärerna i hela Fables-universat, och jag blev riktigt lättad när han lämnade huvudserien.

Men senaste Fables-albumet, nummer 13, är ”The Great Fables Crossover!”, där de pågående story-linjerna från Fables och Jack korsas. Och jag läste den naturligtvis, för det är ju Fables, och min enda invändning var: men det här med the Literals, och någon som försöker ”av-fabla” fabler (få dem att glömmas av människor och alltså bli maktlösa), och någon som kan skriva om verkligheten (som Titteliture!), och bibliotekarier med maskingevär, det känns så ryckt ur luften! Jag vill veta mer! (Och varför sitter Babe the Blue Ox i taxstorlek och hittar på små absurda plotlines för sig själv?)

Lösningen var naturligtvis: jag får väl läsa Jack of Fables då. Och det var så värt det!!

Självklart är JoF inte lika bra som Fables – men vad är det? Det är snarare som att Jack är till Fables vad Angel är till Buffy, på sätt och vis. (Jag tänker mig Gary som Lorne. Raven som Westley? Systrarna Page som Cordy, Fred, och ... Lilah?)

Jack själv är naturligtvis hela tiden precis lika odräglig som han alltid varit. Men han får väldigt mycket stryk, så det är ju bra. Och bifigurerna som dyker upp är helsköna – bara att personifiera The Pathetic Fallacy som en hopplöst likeable liten snubbe är helt genialt! Och därtill kommer t ex bibliotekarierna systrarna Page, trickstern Raven, Humpty Dumpty, personifierade genrer, Lady Luck och the Literals, bl a Mr Revise och The Bookburner - väldigt metalitterära existenser.

Story-linjerna är också väldigt bra. The Golden Boughs är Jacks Wolfram & Hart (och Americana är Jacks Pylea?), och ovanpå det kommer intressanta sidolinjer som inte bara gör JoF bättre utan också fördjupar hela Fables-universat.

Så, kort sagt, missa inte! Dessutom kan vi se fram mot ytterligare en Fables-spinoff: Cinderella ska få en egen story på sex lösnummer! Och det skulle förstås vara något av det bästa som hänt populärkulturen om vår perfekt castade tv-serie skulle bli av...

3 kommentarer:

The Mad Swede sa...

Blir det alltså bättre än första volymen? Den lämnade mig lite granna med ett "meh!" på läpparna. Inte dåligt, men så långt ifrån Fables att jag ännu inte känt mig lockad att prioritera volym 2 på min lista över saker att skaffa.

Och sedan, for the record, Cinderella-miniserien (Cinderella: From Fabletown with Love) är inte ett framtida evenemang utan ett faktum. Sjätte och sista numret är ju listat som "On Sale April 7, 2010" på DCs hemsida:
http://www.dccomics.com/vertigo/comics/?cm=14601

lazy sa...

Jag tycker att det blir bättre! Lite bättre för varje bok, rentav. Väsenskilt från Fables iofs, bra på ett annat sätt, men ändå bra.

Jag väntar på samlingsalbum för Cinderella, och det ligger ju i framtiden :)

The Mad Swede sa...

Ok, får väl kanske får ge det en chans till vad det lider då...

Och medan jag liksom du inväntar Cinderella i samlad form, så skrev du att "Cinderella ska få en egen story på sex lösnummer!" Vilket ju faktiskt redan är ett fait accomplit (även om vi får vänta på det lite längre).

Sedan är det ju tyvärr återigen en spin-off där inte Willingham står för manus... och det är ju alltid en viss anledning till oro i Fables-sammanhang. Det är lite som att ha Sandman utan Gaiman. Kan funka, men risky business.