Jeanette Winterson ogillar inte genren science fiction. Hon hatar den. (...) Hon anser att skillnaden mellan genreböcker och litteratur handlar om kvalitet.Det vill säga, om en bok är science fiction så kan den inte vara bra - och om den är bra så kan den inte vara science fiction. Problemet med detta är att det är fullständigt inkorrekt. Tro't eller ej, men det finns science fiction som håller hög litterär kvalitet. Till exempel finns det en författare som heter Jeanette Winterson som har skrivit en science fiction-roman som heter The Stone Gods, som är väldigt bra.
Jo, jag är hemskt ledsen, men om du placerar din huvudperson och hennes robot-älskarinna på ett rymdskepp som är på väg att kolonisera en ny planet, så är det science fiction. Och tyvärr, jag vet att det gör det mycket svårare att generalisera, men science fiction av Space Viking-slaget är en minoritet - vilket gör det extra tråkigt att mugglare tror att all science fiction är precis och bara som Space Viking. Suck.
10 kommentarer:
Haha, too right.
Hear, hear!
Oh, men visst är det underbart och klart att det är en skillnad mellan "litteratur" (ett medium!) och "science fiction" (en genre! som i detta fallet relevant bör diskuteras som en litterär genre, eftersom SF film inte är på tapeten).
Men skillnaden är ju knappast en kvalitativ skillnad. Snarast ligger väl skillnaden i att all SF (i litterär form) är litteratur (bra eller dålig är ju en annan diskussion), men all litteratur är inte SF.
Sedan blir jag trött på folk som envisas med att genrelitteratur per definition skulle vara "formula fiction" och allt det som står under "vanlig" fiction på något vis skulle vara genrelöst. En hel del av den litteraturen är nog så smal, nog så publikinriktad (bara det att deras publik kanske är "bättre" ansedd, så då var vi kanske tillbaka på en klassfråga då?), så varför tro att man per definition är bättre än någon annan genre?
Bra sagt, Joakim! Jag räknar mainstream - "vanlig" fiction - som en genre, med subgenrer förstås, precis som science fiction och fantasy har. Bra litteratur, och skräplitteratur, finns inom alla genrena - att säga att en hel genre per definition är det ena eller det andra är bara befängt.
Att mainstream är det "vanliga" och "normala" är bara ännu en violent hierarchy som man kan dekonstruera hur länge som helst...
Och angående vad Winterson säger om etiketter: det är väl snarare böckerna som skapar genren än genren som skapar böckerna! (Med undantaget skräplitteratur - inom alla genrer...)
Oj, det där var inte riktigt vad hon sade på Kulturhuset i Stockholm för en vecka sedan, även om hon där avvisade att The Stone Gods skulle vara SF. Då pratade hon mest om atta folk alltid försökt stoppa in henne i en genre - alltså inte bara genre som i genrelitteratur utan subgenrer inom "riktig" litteratur - och att det inte går.
Första delen av ditt citat är från ingressen - den sammanställs av redigerare, inte ens av journalisten som skrivit texten. Så att Winterson ingenstans i intervjun säger att hon "hatar" SF är inte ägnat att förvåna. Sen vad hon egentligen sade om genrelitteratur, det vet vi inte...
På ett är det ju korrekt att hon inte hux flux förvandlats till en SF-författare. Jag tror inte att Stengudarna kommer att säljas på Science fiction-bokhandeln.
Jag skulle gärna hört Winterson på Kulturhuset - men bor i fel stad. Och jag skulle aldrig själv vilja begränsa henne till en enda genre, en bok kan vara många genrer. Men SF är ingen förolämpning!
När redigerare tar till ord som "hatar" hoppas jag att de har nån sorts fog för sig... annars sköter de väl inte sitt jobb? (Inte i morgontidningar iallafall - om det vore en gullöpsedels-tidning är det väl ett krav att överdriva, småljuga och provocera... men det är en annan historia.)
Men: man behöver inte vara SF-författare för att skriva en SF-roman. Och Stengudarna finns inne på alla tre SF-bokhandelns butiker.
Redigerare på dagspress tänker nog mest på att få till nåt som låter klatschigt och är lagom långt och passar utrymmet på sidan.
Oj, finns den i SF-bokhandlarna? Där ser man. Det är säkert hon också väldigt okunnig om. :)
SF-bokhandeln är väldigt medveten om science fictions bredd och djup - till skillnad från författarna, tydligen ;)
Ja, hon är säkert inte den enda 'fin'författare som blir överraskad av att vara representerad i SF-Bokhandelns katalog. Men skriver man om tidsresor/robotsex/avlägsen framtid/dystopier osv ja, då får man vackert finna sig i att det redan finns en genre som har dessa kännetecken. De är förstås hjärtligt välkomna att skriva i den genren och ta med sig sitt 'fin'litteraturtänkande, men de kommer inte ur genren. Om du inte vill skriva sf så får du väl välja karaktärer/miljöer/handling/tidsporträtt som inte har med sf att göra?
(avslutar nu med risk för epistel)
Skicka en kommentar