onsdag 29 juli 2009

Vi ger upp, vi har fått nog, vi ger fan i hur dom dog

Hur skulle jag ordna om mina bokhyllor? Efter mycket klurande och många inspirerande förslag beslutade jag mig för det estetisk-absurda alternativet: färgordning. (Klicka för större bilder) Men inte vilken färgordning som helst, intalade jag mig: eftersom Sandman-bokstöden måste stå i mitten (enda hyllplanet som pallar tyngden) så tänkte jag en cirkel av alla svarta böcker, och runt den helt enkelt färgcirkeln. De svarta ryggar som hade aningar av färger skulle t o m anpassas efter färgcirkeln.

Ambitioner, I had them. Det skulle bli jättesnyggt.

Jag började med en grovsortering. Det tog en alltför lång kväll. Men jag visste åtminstone det jag missade förra gången jag försökte det här: böcker med två/tre/många färger på ryggen ska stå utanför spektrumet, det är där de hör hemma. Gärna med en vall av vita böcker att skilja dem från det estetiska? Planer, I had them.

Sen idag tog jag itu med finsorteringen. Jag hade en idé om nyanser i början. Ganska fort gick det åt pipan - perfektion är omöjligt. Så kom jag ihåg att asymmetri är bra för själen och tjongade in böckerna på en höft. Och det blev riktigt bra! Ett tag.

Sen började det falla på två saker: 1) bokryggar som inte är svarta, men alltför mörka i nyanser som dock inte finns i regnbågen 2) för många blåa bokryggar. Det blev som ett fält av farlig ultrainfraindigo-strålning som gjorde mig blind. (Bilden gör faran ingen rättvisa.)
Om jag hade haft dubbelt så många röda böcker som blå så hade jag kanske härdat ut. Eller kanske om jag inte haft ett jobb och vi hade haft 30 timmar per dygn som det borde vara. Men nu skrotar jag färgprojektet.

Nästa försök: bokstavsordning efter första ordet i boken. Fördel 1: en massa läsning av gamla och nya förstasidor!
Fördel 2: konsekvens möjlig!
Nackdel 1: kommer att ta en evighet. ... Och?
Nackdel 2: Skulle behöva tömma hyllorna helt för att börja fördela. Jag har inte tillräckligt många fria ytor och katten är redan sur. Men... hon är väl van. Och det är nyttigt att bryta rutiner.
Evighetsprojektet påbörjas imorgon kväll. Peppar peppar.

7 kommentarer:

snowflake sa...

Jamen visst det oerhört få färger?! Jag upptäcker att jag inte kan komma på en enda till efter mina färgutmaningar, för det går alltid att liksom dra in nyanserna så de ryms inom en färg.
och vad fan är egentligen indigo? Finns det en enda människa som använt ordet indigo utom för att rabbla upp regnbågens färger?

Nice ambition, din i alla fall. Ska följa projektet.

Gurun sa...

Roligt att det finns flera knäppa människor (inte bara jag). Du skulle kunna ordna böckerna efter bokstavsordning, första ordet i titeln, översatt till hindulooni. Skall man ändå vara knäpp, så fläska på. Hindulooniêêbing akadêmiââbing hjälper till (och önskar dig ljusigalesenapinghaledongâai (må du komma att med ett ljust sinnelag läsa med en känsla av harmoni och tillföresikt).

Ingrid sa...

Jag önskar dig lycka till med projektet. Det är helvetiskt svårt att få till det så att det blir "bra" i hyllorna. Jag skulle också behöva ta en stor omorganisationsdag.... det får inte vara för varmt den dagen det är då ett som är säkert.

Gurun sa...

Ingrid: Rullan kan hjälpa dig med pyssliga omorganisationer.

Fia sa...

Prova stoppa katten i bokhyllan och låtsas att det är en bok så kanske den blir mindre sur. Den kanske bara vill känna sig delaktig? =) Mina katter gillar att bo i min bokhylla, fast de är å andra sidan inte riktigt normala katter...

lazy sa...

Katten brukade sitta i bokhyllan i Götet, men det har varit ont om plats på sistone. Ska försöka tillgodose henne med nya systemet.

Fia sa...

Ah, måste ju ha plats för katten där den kan sitta och damma av böckerna =)