söndag 5 oktober 2014

Jättesen kongressrapport 9: Seeing the Future, Knowing the Past

Ungefär lika försenat som mina utlovade inlägg med londontips: Några glimtar från paneler och föredrag på LonCon3, 2014 års Worldcon. (Det här blir väldigt svengelskt, sorry.)

Seeing the Future, Knowing the Past
med Liz Bourke, Kari Sperring, Karen Miller, Sarah Ash, William B. Hafford

Om profetior och historia i fantasy.

Fallacy med fungerande profetior, försöker lugna med idén om historia som hänger ihop och följer bestämda linjer.

KM: (Försvarar statisk historia och förutsägbara troper) You have to write to the people who are reading your books. You can't tell people they're wrong.
KS: Yes, you can. That's what I do.

KS: Tanken på att ”mäns fantasy är såhär, kvinnors fantasy är såhär” är inget annat än en självuppfyllande profetia. Nämner Walter Jon Williams som exempel på man som inte skriver 'mäns fantasy för män', att kolla upp.

LB: Profetior: i en realistisk fantasy är de inte magi. Antingen skrivs de retroaktivt för att berättiga det som redan skett, eller också är de the language of revolution.

Det är vanligt att the grand tale väljs över the jagged edges. Folk är lata på det viset.

Det är under det här seminariet det föreslås att en kan/bör ha lika begränsade genre-förväntningar på fantasy som på så formulaiska genrer som romance och deckare. Jag och många med mig: O_o Att ha likartade genreförväntningar på fantasy som på deckare eller romans är (borde vara) som att jämföra ett helt bageri med muffins el limpor.

LB eller KS: There's no such thing as history, there's only histories.

Inga kommentarer: