lördag 31 december 2011

Fandom identification

Sara på Glory Box tipsade om årets nördigaste personlighetstest. Så här blev mitt resultat:
Ravenclaw visste jag ju redan - och varulv och ent var knappast några överraskningar :) Tänker heller inte invända mot Jedi eller Narnian. Jag är inte insatt i Divergent, men erudite låter ju helt okej. Svalbard var en överraskning, men om jag vore pansarbjörn tänker jag att snön skulle vara mycket lättare att ta. Night's Watch? Lol. Vulcan? Lol. Men ... Dalek? OK då ... Exterminate!!

Dock saknar jag Supernatural och Firefly i testet. Vilket fick mig att fundera över "fandom". På Eurocon i somras hamnade jag vid ett tillfälle vid samma bord som ett gäng från "gamla" fandom - de som åker på Eastercon varje år, läser Heinlein och "har varit med från början", för att generalisera grovt och orättvist. När jag nämnde att jag var från Malmö fick jag kommentaren "Oh, I didn't know there were any fans in Malmo." Mind: boggled. Jag försökte förklara hur fandom ser ut nuförtiden men mötte inte mycket förståelse (därav min orättvisa och grova generalisering ovan). Den gamla definitionen av 'fandom' kanske skulle behöva en retronym - några förslag?

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Gamla fandom"?

Det jag skulle önska är att man inte delade upp fandom i en massa separata delar. Det vore så skönt om fandom kunde vara helt enkelt alla människor som vet om att fandom finns och anser sig höra till den. Jag vill inte ha en separat "fandom" för varje fiktiv värld. Jag tror att den här rätt nya användningen av ordet fandom från början kommer ifrån fanfic-världen.

Fast sen tycker jag att en del människor som hängt med länge i fandom är lite väl snobbiga och lätt utesluter andra, som har kommit in i det hela från andra håll.

Eftersom du var på Eurocon är du solklart sf-fan, det är ju inget snack om den saken. De som inte vet att det finns fans i Malmö är sådana som aldrig pratar med andra än sina gamla vanliga vänner. (Fast varför pratade ni engelska? Var det en dansk du talade med?)

lazy sa...

Nej, han var engelsman, och det är just för hans skull det skulle behövas en retronym. Själv vill jag helst inte heller göra någon skillnad, fans är fans - men han menade just att fans = "gamla fandom" och de som inte var med från början göre sig icke besvär. Och han kan väl få behålla den vanföreställningen, hans förlust med allt han går miste om ...

MK sa...

Jag har också funderat en del över begreppet fandom och hur olika personer definierar det. Minns att jag blev ganska förvånad när jag för första gången läste definitionen av (gamla?) svensk fandom och insåg att den i stort sett var begränsad till sf och fantasy. Nu är jag en av dem som "upptäckt" fandom de senaste åren, främst tack vare internet, men för mig kan begreppet användas inom en mängd olika områden - allt ifrån musik- eller sportfandom till sf- eller animefandom, för att bara ta några exempel. Sedan finns det såklart underkategorier inom varje område, men i stora drag ser jag det som att man tillhör en fandom om man är fan av något - vadsomhelst - och interagerar med andra människor som är fans av samma sak. Därmed kan väl ordet fandom användas som samlingsterm för alla som är fans, men samtidigt är det nog oundvikligt att det bildas separata fandoms för olika genrer eller världar, om inte annat för att det skulle bli ganska rörigt annars. I slutändan är det förstås en definitionsfråga, men jag håller med om att man kanske borde anpassa de gamla begreppen en aning i takt med att tiderna förändras.

Tack för en intressant blogg, förresten! Jag läser den då och då, fast jag är dålig på att kommentera.

Anonym sa...

Jag har tänkt mycket (onödigt mycket) på det här sedan jag lämnade min kommentar. Jag tror att jag måste fundera lite till, och skriva ett inlägg på min egen blogg.

Det är väldigt få som "varit med från början". Om fandom är "first fandom" så är den i princip utdöd, faktiskt. Desto bättre, då kan vi börja om med en ny, bättre och roligare :-)

Knepigt att en engelsman anser sig vara någon sorts expert på fandom i Sverige, förresten.

Men men. Jag ska grunna lite till. Kanske kan jag föreslå en retronym! ("Core fandom", lite med glimten i ögat? Fast risken är förstås att det tas som snobbism.)

Anonym sa...

Okej, här: Hard core fandom?. Säg gärna vad du tänker!

Johan sa...

"Fandom" och "fandom" bör väl i sammanhanget närmast betraktas som polysemer? Å ena sidan är det ett nätverk, en umgängeskrets, som samlats kring ett litteraturintresse och umgås och har kontakt genom fanzines (nå, umgicks och hade kontakt), mailinglistor, forum, sf-kongresser och allt vad det är. Å andra sidan är det en benämning på intressesfärer, och säkert fler betydelser än så. Jag tror att vi kommer längre om vi accepterar de olika betydelserna och försöker förstå vilken av dem andra personer använder, istället för att komma fram till att den andra har fel.

Jag menar, det är väl inte särskilt konstigt att "gamla" sf-fandom använder den beteckning som man gör? Man har gjort det i många årtionden, i betydelsen "vårt nätverk", och då är det liksom svårt att byta den. Liksom det förstås är naturligt att andra också använder ordet, i en mycket bredare betydelse.

Eller, för att uttrycka det annorlunda: jag vill inte ha ensamrätt på ordet, men jag vill faktiskt få fortsätta använda det på samma sätt som det sammanhang där jag umgås har gjort i över ett halvt århundrade. Även om det förstås skulle vara bra med en smidig etikett att kunna använda när vi faktiskt behöver skilja på det.

//JJ