måndag 20 juni 2011

Glimtar från Eurocon

Eurocon 2011 var en fantastisk upplevelse. Mängder av trevliga människor att träffa och mängder av intressanta paneler att gå på. Att hänga med bl a Elizabeth Bear och Amanda Downum och Sara Bergmark Elfgren och M. D. Lachlan visar sig vara inte bara riktigt coolt utan även riktigt trevligt. Att läsa programmet var ungefär som att läsa seminarieprogrammet för Bokmässan, förutom att man ville gå på allt. Det hann jag nu inte. Men jag hann en hel del. Några valda lösryckta citat*:
Existential despair is very comforting.
E.Bear på panelen Lovecraft Today.
If it's valuable, then we should know things about it.
Stefan Ekman om varför det är så bra att det kommer alltmer forskning inom fantasy på panelen Fantasy - Research and Definitions.
Vi vill ha kul länge, helt enkelt.
Sara Bergmark Elfgren ger en utmärkt förklaring till varför fantasy ofta skrivs i trilogier, på panelen Att skriva fantastik för barn/unga. Får motfrågan "Men varför inte fyra böcker i så fall?" och svarar "Nej, inte så kul." :)
I intervjun Hannu Rajaniemi interviews Charles Stross interviews Hannu Rajaniemi kom H.R. på sitt charmiga, ödmjuka sätt med kongressens kanske snyggaste programpunkts-slutkläm, efter en lång diskussion om nanoteknologi, kvantfysik, singularitet och framtida genetik och biologi:
Hopefully we'll be able to generate some new ideas in science fiction to, er, save the world.
E.Bear i panelen The Changing Image of the Vampire, om varför vampyrer är så sexiga nuförtiden:
Partly it's because Christopher Lee is hot.
I samma panel: Stig W. Jørgensen kommenterar frågan om varför vampyrmyten förändras:
It should change, shouldn't it?! ... Though it's a pity if it changes in just one direction...
M.D. Lachlan (Mark Barrowcliffe) i sin intervju, om att folk har blivit lite förvånade av hans version av varulvar:
Your classic werewolf isn't your classic werewolf.
E.Bear i panelen Myths in SF and Fantasy, om att nya kulturmyter växer fram bland de gamla:
Mister Spock is becoming Robin Hood.
med spådomen att kapten Kirk kommer att relegeras till hans annoying sidekick.
I'm not sure about patriarchy. I'll have to ring my dad and find out.
Lachlan kvickt i samma panel, när han anklagats för patriarkism av Kari Sperring.
E.Bears Guest of Honor-tal (bilden är från GoH-intervjun där hon intervjuades av Nene Ormes) handlade bland annat om fiendskapen mellan olika genrer inom fandom, där t ex SF-läsare ser ner på fantasyläsare som i gengäld ser ner på SF-läsare. Hon sade bl a att
Hard SF is not the Roman Catholic church. And I wouldn't like it if it was.
och påminde om att vad alla läsare av fantastik, oavsett favoritgenre/r, har gemensamt är
We like using our brains, we like thinking about stuff.
och att vi gillar sense of wonder. Hon tog också upp frågan om "The Golden Age of SF" och att Paul Cornell har föreslagit att nutiden ska få överta den titeln - själv föreslår Bear att nutiden ska kallas "The Rainbow Age of SF". En person hon (av förklarliga skäl) inte ville nämna vid namn har påstått att allt redan är skrivet inom SF och att nutida författare "are just rehashing", och hon påpekade att de gamla författarna "haven't done it in the multitude of voices we have now".
Samtliga hedersgäster på plats på panelen Thoughts and speculations, en sorts "Snillen spekulerar". Fr h Jukka Halme, Ian McDonald, E.Bear, John-Henri Holmberg, moderator Heidi Lyshol.
Det fanns många många fler intressanta paneler och man befann sig i ett konstant tillstånd av information-and-sensory-overload. Dessutom fick jag en mängd boktips** och smakade ett öl jag måste få tag på igen - "Narren" från Hantverksbryggeriet, som är en bitter, vilket är särskilt roligt med tanke på att Narren i min roman är väldigt bitter. En annan sak vi lärde oss: boka tyst kupé på hemresan från kongresser. Du riskerar horribla medresenärer. Horribla I say. Jag jobbar på en novell som ska utkräva proxy-hämnd på dem.

* Jag hävdar inte att jag lyckades höra eller skriva ner citaten 100% exakt ordagrant.

**Boktips fådda på Eurocon, ett urval inte minst som minnesanteckningar för mig själv:
¤ Stefan Ekmans avhandling om fantasyvärldar och -geografi och -metageografi, Writing worlds, reading landscapes : an exploration of settings in fantasy. Han letar utgivare för att den ska kunna komma som bok och vi håller tummarna; con-föredraget Maps, Mythotopes and Mundanity var både intressant och fantasieggande.
¤ "Elegy for a Young Elk", en novell av Hannu Rajaniemi (felaktigt betitlad "Ode to a Young Moose" av Charles Stross, men det var ju ganska nära)
¤ The Last Unicorn av Peter S. Beagle, E.Bears favoritbok
¤ When Gravity Fails av George Alec Efffinger, nämnd i panelen Thoughts and Speculations när författarna pratade om politik och den "arabiska våren".
¤ Who Fears Death av Nnedi Okorafor, nämnd i samma panel i ungefär samma sammanhang. "We're living in a science fiction disaster novel, let's face it."¤ Bunnicula-böckerna av Deborah & James Howe, barnböcker om en vampyrkanin som "sucks the juices out of vegetables".
¤ Blindsight av Peter Watts, alien contact- och mystisk rymdartefakt-roman med gentekniskt återuppväckt vampyr.
¤ The Goblin Market av Christina Georgina Rossetti, också nämnd i vampyrpanelen.
¤ Shadow Man av Melissa Scott, nämnd i panelen Women, Men and Neuters in SF and Fantasy.
¤ Dangerous Space, novellsamling av Kelley Eskridge, dito.

lägger bara till, en evighet senare, en bild tagen då för att den ska bli tillgänglig online ...

Inga kommentarer: