tisdag 18 januari 2011

Böcker jag längtar efter 2011

... i ungefärlig förväntansordning.

The White City av Elizabeth Bear.
Kommer ut: när som helst nu. Vi sliter upp Baker & Taylor-lådorna varje vecka när USA-leveransen kommer. Bear har själv redan fått sina ex. Anledningen till att den är efterlängtad: Det är ju den nya boken i New Amsterdam-världen!! Av vår husgudinna Elizabeth Bear!! Det blir den tredje boken om Don Sebastien för mig - det finns två chapbooks också men de går inte längre att få tag på for love nor money. (Och det finns ständigt en liten gnagande risk att samma öde kommer att drabba White City innan den ens kommer. Om detta händer svarar vi inte för våra handlingar. Pain. Lots of pain.)

Ghost Story av Jim Butcher.
Kommer ut: april uppskjuten till juli D: Så hela juni kommer att bestå av att slita upp Penguin-lådorna varje vecka när USA-leveransen kommer. Anledningen till att den är efterlängtad: inte bara är det trettonde boken i The Dresden Files, något av det bästa som händer urban fantasy just nu, bok tolv slutade ju dessutom på the cliffhanger from hell. (Muttrar nu över förseningen. Tre månader till! Jim Butcher säger "readers could either get a half-assed story in April, or a full-assed one in July!” och jag vill självklart ha en full-assed story. Men jag vill ha den NU!)

Red Glove av Holly Black.
Kommer ut i april i amerikansk inbunden, men den brittiska utgåvan <- är så otroligt mycket snyggare att jag gärna väntar till juni. Anledningen till att den är efterlängtad: det är uppföljaren till White Cat, en av förra årets bästa böcker, klart up there med Blacks Tithe-trilogi, om inte över den. Och nu i uppföljaren lär det bli ännu mörkare. Stackars lille Cassel.


The Sea Thy Mistress av Elizabeth Bear.
Kommer ut i februari, dvs snart! Anledningen till att den är efterlängtad: Tredje boken i Edda of Burdens. Första boken, All the Windwracked Stars, utspelar sig i en värld där slutet är nära, med inslag av nordisk mytologi och steampunk, fast det lika gärna kunde vara far-future. Andra boken, By the Mountain Bound, utspelar sig långt före, när slutet började. Mycket mer nordisk mytologi, och mycket mer bonding med karaktärerna. Trean nu lär bli en maffig slutuppgörelse. Naglar kommer att bitas och författarens namn kan komma att skäras mellan tänder - hon har inte alltid lyckliga slut ...

Fables volym 15: Rose Red.
Kommer ut i april. Anledningen till att den är efterlängtad: det är ju alltid ett dyka-på-lådorna-tillfälle när det kommer en ny volym i Fables. Ska vi få se Frau Totenkinders (häxan i pepparkakshuset) uppgörelse med den über-onde tandfen i New York? Att döma av titeln verkar det snarare som att en av de tre grisarna till slut med lock eller pock tvingar upp Rose Red ur depressionen för att take care of business. Om detta låter kryptiskt, kolla upp Fables. Finfin metalitteratursaga.

The Cold Commands av Richard Morgan.
Ännu en som blivit uppskjuten. Det kan vara mitt fel, jag sa något i stil med "Alla böcker kommer i april!" - nu kommer inga böcker i april. Oktober gäller nu för Morgan. Anledningen till att den är efterlängtad: uppföljaren till The Steel Remains. Riktigt bra bister fantasy, och den här gången möjligen även med drakar?


Blackout av Rob Thurman.
Kommer ut i mars. Anledningen till att den är efterlängtad: sjätte boken om demonjagande och -jagade bröderna Cal & Niko. Jag brukade säga "bokserien för dig som gillar Supernatural", och när jag nu börjat titta på Supernatural på allvar kan jag bara hålla med mig själv. Och även här lär det bli mörkare den här gången.


One of our Thursdays is Missing av Jasper Fforde.
Kommer ut i februari. Anledningen till att den är efterlängtad: Äntligen är Thursday Next, literary detective, tillbaka!! Här är metalitteratur bara förnamnet, eller kanske bara initialen före förnamnet.
"As the hunt for answers takes her from the Council of Genres to Fan-Fiction and from Comedy to Vanity publishing, Written Thursday realises that Real Thursday had been investigating a plot fiendish enough to be killed for. But who is responsible? Only a trip up the Mighty Metaphoric river and a visit to the hideously frightening Realworld can provide the answers. With her clockwork butler Sprockett and her Designated Love Interest Whitby Jett, Thursday has to get to grips with her inability to match up to her Namesake's talent, and prove herself to the one person she respects more than anyone else: The real her.."
Abarat 3: Absolute Midnight av Clive Barker.
Enligt Barkers hemsida är nu datumet till slut satt till september i år. Det har varit många års väntan på att få återvända till världen där tid är en plats. Även här - naturligtvis - lär det bli mörkare.

The Poison Eaters and Other Stories av Holly Black.
Kommer ut i mars. Anledningen till att den är efterlängtad: En novellsamling av Holly Black! - med novelltitlar som "The Coldest Girl in Coldtown", "In Vodka Veritas", "The Coat of Stars", "The Land of Heart's Desire" och den illavarslande "Paper Cuts Scissors".Lord John and the Scottish Prisoner av Diana Gabaldon.
Kommer i maj. Anledningen till att den är efterlängtad: tredje boken om Lord John, en officer och en gentleman som är hemligt förälskad - hemligt inte bara för att objektet för hans känslor inte besvarar dem (snarare tvärtom) utan även för att hans känslor är olagliga, rentav kan leda till dödsstraff i 1700-talets brittiska imperium. Den stilige rödhårige skotske fången ifråga är förstås Jamie Fraser.

Whedonistas!
Kommer i mars. Anledningen till att den är efterlängtad: En antologi texter om hur awesome Joss Whedon och hans skapelser - Buffy the Vampire Slayer, Angel, Firefly, Dollhouse och Doctor Horrible - är. Bland författarna finns Emma Bull, Catherynne M Valente och Elizabeth Bear. Great minds think alike.


Snuff av Terry Pratchett.
Kommer kanske. Om det blir bekräftat att den kommer rusar den uppåt på förväntningslistan - för detta ska nämligen vara nästa Discworld-bok, och den kommer att huvudsakligen handla om Commander Vimes. Jag älskar Vimes. Vimes!! *klappar förväntansfullt i händerna*Tjaa ... känns som att jag glömt någon? Fyller väl på efterhand.

2 kommentarer:

Åka sa...

Oj, det finns lite att längta efter! (Vet inte hur jag missade det här inlägget, men det hade jag gjort.) Jag har inte läst de New Amsterdam-böcker som redan finns ute ännu. Får väl se vad jag hinner med innan jag träffar Elizabeth Bear. Två månader kvar till Eurocon!

lazy sa...

Ja, det finns en hel del att längta efter :) Ännu mer rentav, ska försöka få upp ett kompletterande inlägg snart.
New Amsterdam själv är ju, kriminellt och oförlåtligt nog, ur tryck utom som e-bok ...