tisdag 28 september 2010

Cornelia Funke: Reckless

Reckless av Cornelia Funke hade kunnat bli en av mina absoluta favoritböcker någonsin. Om den hade skrivits som en vuxenbok. Eller föralldel en mycket tjockare ungdomsbok. Nu är den istället skriven som en slukaråldern-bok (trots att huvudpersonerna är 24 och 20-22 år gamla) - med väldigt korta kapitel och väldigt skissartade beskrivningar av allt. Världen är mörk och rik och otroligt fantasifullt skapad, karaktärerna har en massa konflikter och historia och goda och dåliga sidor - - potentiellt alltså. Allt detta hastas igenom och beskrivs bara så mycket att man kan se vad det kunde ha blivit.

Boken är bra, och den rekommenderas, men om den hade varit på 500 sidor med vuxenboks-storlek på typsnittet, skriven av t ex George RR Martin eller Michael Swanwick eller Charles de Lint eller Elizabeth Bear eller föralldel Cornelia Funke, då hade jag gett den i present till alla jag känner och inte låtit någon lämna bokhandeln utan att ha den med sig.

Historien handlar om bröderna Jakob och Will Reckless (förnamnen är ingen slump). När de var barn försvann deras far. Jakob upptäckte att spegeln i faderns rum var en magisk portal in i en värld där alla bröderna Grimms sagor finns på riktigt - de farliga, blodiga varianterna av sagorna alltså. När bröderna Reckless är vuxna har Jakob tillbringat större delen av sitt liv i sagovärlden, som äventyrare och skattletare, men när Will är på tillfälligt besök blir han allvarligt skadad och magiskt botemedel måste hittas. Commence quest.

Jag tänker hoppas att de gör en film av boken. Eller en graphic novel-adaptation. Jag vill ha mer!

1 kommentar:

Gothique sa...

Som av en händelse läste jag alldeles nyss ut just Reckless, och jag håller med dig i mycket. Tycker rent allmänt att Funkes böcker är svårplacerade. Bläckmagi och Bläckdöd handlar ju också mycket om vuxna, medan Bläckhjärta är mer som en traditionell slukaråldersbok. Men jag gillade också Reckless trots allt. Funkes fantasi är liksom svårt att motstå.