tisdag 17 november 2009

Nya böcker! Hurra!

Jag är på sluttampen av den mästerligt skrivna, oupphörligen spännande brevromanen Freedom & Necessity, och tyckte det var hög tid att köpa en packe böcker.

Idag visade sig vara Elizabeth I:s kröningsdag, så det var särskilt lämpligt att köpa Ink and Steel och Hell and Earth. Bok 3 och 4 i Elizabeth Bears serie The Promethean Age utspelar sig nämligen i elisabetanska England - men har ändå flera huvudpersoner gemensamt med de nutidsplacerade bok 1 och 2: den riktigt bra Blood and Iron och den riktigt utmärkta Whiskey and Water.

En av dessa huvudpersoner är ingen mindre än Christopher "Kit" Marlowe, och planen är att läsa The Tragical History of Doctor Faustus först. Och kanske läsa om A Midsummer Night's Dream, för en ny huvudperson är Will Shaxper själv. (Elizabeth Bears arbetsnamn för böckerna var "Will & Kit's Bogus Journey", vilket är helt underbart.)


Men innan jag ger mig på mer engelsk historia (Freedom & Necessity utspelar sig i England 1849) tyckte jag att jag behövde lite SF. Det blir Ilium av Dan Simmons: trojanska kriget på Mars! Har fingrat på den flera gånger och är väldigt nyfiken. Den börjar med en åkallan till musan att sjunga om vreden som brann hos peliden Achilles, men att inte glömma den brinnande vreden hos vår berättare ...
"On second though, O Muse, sing nothing of me. I know you. I have been bound and servant to you, O Muse, you incomparable bitch. And I do not trust you, O Muse. Not one little bit."
Och så hade jag fått in The Battle of the Sun, Jeanette Wintersons andra ungdomsbok efter Tanglewreck. Mer Elizabeth I! Och alkemi. Och ett omslag som har ganska många likheter med Ilium?...

Det är de jag bar hem idag, men jag har dessutom köpt en julklapp på Bokus och råkade visst i rena farten beställa två böcker till mig själv...

Wu Ming är ett kollektiv av fem italienska författare som skrivit romanen 54, om den förlorade socialistiska revolutionen efter andra världskriget, och när de var fyra och kallade sig Luther Blissett skrev de romanen Q, om reformationen som revolution och frihetskamp. Nu är de tillbaka! Manituana handlar om irokesernas roll i den amerikanska revolutionen, verkar det som.

Och så fick jag tag på On Stranger Tides av Tim Powers, romanen som delvis ska användas till den fjärde Pirates of the Caribbean-filmen, om det nu blir någon. Pirater!!

1 kommentar:

ThursdayN sa...

Har totalt missat att Winterson kommit ut med en ny ungdomsbok! Skäms på mig...

Wu Ming har kommit ut med en ny bok som utspelar sig 15 år efter epilogen på Q. Altai heter den på italienska, vi får väl se när den dyker upp på engelska.