onsdag 18 november 2009

Freedom & Necessity av Emma Bull & Steven Brust

Freedom & Necessity är en av de bästa böcker jag läst i år. Det är en brev- och dagboksroman som inte bara är oupplåtligt spännande - och blir mer och mer spännande precis hela tiden fram till de sista fem sidorna - utan som till stor del blir spännande just genom att den på mästerligt sätt använder sig av formen brev- och dagboksroman.

Personer och handling, sanningar och lögner, avslöjas bit för bit på ett rent virtuost sätt: genom fragment och hintar, genom plötsliga upptäckter, och inte minst genom att läsa mellan raderna. Inte bara vem som skriver utan också vem de skriver till förändrar berättandet - och hur personerna, och deras inbördes förhållanden, växer fram och förändras är ofta mer spännande än själva den fysiska handlingen.

Det betyder dock inte att den fysiska handlingen inte är spännande. Här finns revolutionärer och nattliga ritter över hedar och hemliga sällskap och passionerad kärlek - men det är nästan lika spännande när våra hjältar diskuterar Hegels Science of logic eller debatterar socialistiska principer med Friedrich Engels.

Boken utspelar sig i England 1849 i efterdyningarna efter det revolutionära 1848. James Cobham antas ha dött i en drunkningsolycka - men två månader senare får hans kusin Richard plötsligt ett brev från James, som dock inte har något minne av de gångna månaderna. Deras kusin Susan skriver under tiden brev till sin kusin Kitty (som är Richards käresta och James styvsyster): Susan har ägnat tiden efter James död åt att försöka hitta svar på några av de många gåtorna runt hans liv, och hon använder metoder som ofta inte är lämpliga för en ärbar kvinna av börd.

Och efter denna relativt lugna början blir det mer och mer och mer spännande hela hela tiden. Jag kan varmt rekommendera Freedom & Necessity till alla, särskilt om man gillar brevromaner och historiska romaner och, liksom, bra romaner.

I och med den här boken har jag läst allt av Emma Bull som går och få tag på, och jag helt enkelt älskar henne. Nu får jag ju alltså ge mig på Steven Brust! Ska bli väldigt intressant.

Första mening:
My Dear Cousin,

I wonder how you will greet these words; indeed, I wonder how you will receive into your hands the paper that bears them, as I think you cannot be in expectation of correspondence from me.
vilket placerar den mellan Deathnote vol 10 och The Eyre Affair.

Hyllor i Det Stora Biblioteket: Philosophy?. - Just because you’re paranoid. - Écrire. - Once upon a time. - Woman power. - Great (leading) men. - Alla famiglia!. - Den vidunderliga kärleken. - Rule Britannia. - Aux armes, citoyens!. - Pussel.

3 kommentarer:

Maria sa...

Mums. Låter som något jag vill läsa. :)

Daniel sa...

Vill också läsa.

Mest för att Emma Bulls Territory var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Hon är duktig. Och mina erfarenheter av Brust är också positiva.

lazy sa...

Kul att höra om positiva upplevelser av Brust! Jag har ju rätt höga förhoppningar på honom nu :)