tisdag 15 september 2009

Döden döden döden

Led som jag gjorde av boksvacka - och därmed hade konstigt mycket fritid - så hade jag bestämt mig för att vara med i Tematrion den här veckan vad den än handlar om. Och veckans ämne är: Döden.

Inte ett lätt ämne så jag blev inte klar igår, jag har brett ut mig och strukit och tänkt om och filosoferat lite för mycket. Det höll på att bli en lista efter Spectatias exempel, men nu blev det istället två trior.

Första trion: Döden.

Death,
Neil Gaimans version av den personifierade döden, är så sympatisk och vis att jag nästan blir arg ibland... Hon påminner lite grann om såningsmannen i

Döden tänkte jag mig så
av Bo Setterlind. Den är nästan för fin. Och när vi nu är inne på dikter som ger gåshud så drabbar

Död Amazon
av Hjalmar Gullberg mig lika hårt varje gång. För den som vill läsa historien bakom finns den här, och i antologin Århundradets ordmusik (En bok för alla).

Andra trion: Musikstycken jag vill ha på min begravning.

Fredmans epistel nummer 81,
Värmlandsvisan, och
Sången till livet (E lucevan le stelle) ur Tosca.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den här listan hade jag också kunnat skriva. Särskilt Död amazon och E lucevan le stelle hör till mina favoriter. Fast jag hade lagt till något ur ett requiem, gärna Lacrimosa ur Mozarts Requiem, bland begravningsmusiken.

Ingrid sa...

Dikterna du valde är så fina. Jag tycker så mycket om dem ,jag också. Jag hade gärna haft med Händels "Dagen är nära"(från hans opera Rinaldo) som begravningsmusik för mig...

Tekoppen sa...

Gullberg i all ära, men när det gäller minnesmärken över KB föredrar jag Ebbe Lindes dikt i alla väder. (http://www.karinboye.se/om/artiklar/gravskrifter-parnass.shtml)