torsdag 10 september 2009

Ack och suck. Boksvacka.

Jag har tydligen ännu en gång drabbats av den fruktade åkomman The Bookslump, som drabbar de flesta bookaholics då och då. Svenskt ord... Boksvackan? Ni känner igen det: när ingen bok känns lockande, ingen bok verkar passa, ingen bok låter rolig eller intressant. Även om det är böcker jag längtat efter eller faktiskt vill läsa, så plockar jag upp dem och tänker, "Meh". Eller också inser jag att jag inte ska läsa dem just nu, för just nu kommer jag inte att tycka att någon bok är bra. Suck.

Några kurer jag överväger:

1 - Vänta ut det, tills plötsligt dyker upp den där boken som jag genast faktiskt vill läsa.
Nackdelar: Förutom att det är låångtråkigt: jag ska åka tåg i helgen, i sammanlagt ca 6½ timmar. Jag har sett folk som åker tåg långt utan något att läsa, men jag kan inte för mitt liv begripa hur de står ut. Annan nackdel: se punkt 3 nedan.

2 - Läsa något riktigt riktigt uselt.
Nackdel: Det måste i så fall vara något som är uselt utan att vara irriterande uselt: så uselt att det blir kul och bra. Tror att Bill & Ben skulle funka, men jag har inga nya... Fick tips om I Döden Dina Män och den verkar också lovande, men tycks inte finnas i pocket. Funderade på romans, men efter den här beskrivningen skulle jag aldrig läsa Feehan, och i fallet Ward skulle jag bara skratta åt hunkarnas namn. Nån som har tips på usla guldklimpar?

3 - Läsa något riktigt kick-ass skitbra.
Nackdel: Då måste det vara just riktigt kick-ass skitbra. Inget utrymme för besvikelser just nu. Jag tror att en anledning till den aktuella svackan är just en radda besvikelser; små och stora och marginella och till och med insmugna i riktigt bra böcker. Jag är t o m rädd för att fortsätta på underbara In the Night Garden, för risken att svackans negativa vibbar ska svärta den.

- Läsa något som är helt annorlunda från i princip allt jag läst på sistone.
Nackdel: Antagligen skulle även detta behöva vara riktigt kick-ass skitbra. Och i vanliga fall tycker jag att världen är full av bra böcker - men just nu känner jag mig bara kritisk och kräsen och anti.

Ja ja, det har gått över förr. Men det är så låångtrååkigt... (Vad gör folk som inte läser?!) Någon som har tips, råd, egna erfarenheter?

Jag kan inte ens skriva - jag skulle tycka att även det jag skrev var tråkigt och dumt och fånigt. Hmm... kanske skulle skriva något riktigt uselt? Fortsätta på min terapeutiskt usla mercenary-/assassin-fantasy t ex? Hmm... Kan tänka mig att ta emot request på utter crap folk vill ha skrivet?

Tills vidare lyssnar jag på Billie Holiday.

4 kommentarer:

Fia sa...

När jag har boksvackor, vilket har hänt mer och mer på sistone, så försöker jag läsa bite size böcker som är lätta att följa, typ chic lit. Just nu har jag dock svårt att koncentrera mig även fast jag läser lättläst... då är det illa!

nene sa...

Jag skriver på min Ranelid-möter-Lundell-ung-man-med-noll-självinsikt när jag vill komma ur skrivsvackan i alla fall. När man kan vara så dålig att det blir kul.

Prova Farthing av Jo Walton. Superbra bok.

Socialistsimon sa...

Läs något tråkigt; baksidan på schampoflaskor, dagstidningar, telefonkatalogen, vadsomhelst.
Gör något tråkigt; Jag brukar jobba :) bära lådor, rulla vagnar och stapla saker brukar funka.
Gör något kul; en öl i solen på en uteservering på Möllan kanske? Jag bjuder ;)

Fia sa...

Simon, du kan få bjuda mig på en öl på möllan med!! (Jag har faktiskt också boksvacka!)