lördag 1 augusti 2009

Projekt Bokstavsordning efter bokens förstamening - lägesrapport

Tja, så här ser det ut just nu... Håller på att grovsortera efter första bokstaven i boken; sen ska jag finsortera så det blir komplett bokstavsordning - så att "Det var en gång en pojke." kommer före "Det var en gång ett litet knytt som bodde", och så vidare. Tur att jag inte har en deadline.

Några observationer hittills:
Vanligaste begynnelsebokstäverna: T och I. T huvudsakligen för alla "The" och I för alla "I" (både som i "I have just returned from a visit to my landlord" och som i "I utkanten av den lilla, lilla staden") och alla "It" (som i "It is a truth universally acknowledged", vilket jag förstås har två exempel på). På tredje plats kommer D, med både "Det var en gång"-varianter och tidsangivelser ("Den 10 november. Vaknade. Åt lite hö.").

Tidsangivelser och platsangivelser är väldigt vanliga att börja med - för att etablera på en gång var och när du plötsligt hamnat, förstås. Pronomen är också vanliga: om det är en jag-berättare är "Jag" ofta första ordet i boken. Men det är också vanligt att börja med att konstatera att Han/Hon/Mr Sherlock Holmes gjorde eller var det-och-det.

Det ska bli väldigt kul att se hur många böcker med snarlika börjor det finns. Undrar hur många "Det var en gång" och "Once upon a time" jag har. Jag har iallafall en "Yes, it's 'Once upon a time' time again." (Volym 2 av Fables.)

Jag försöker vara konsekvent med vad som faktiskt är början också. Förord går bort, men prologer är del av boken. Motton och citat, om än internt fiktiva, går också bort, och kapitelrubriken räknas inte heller. Det ska vara där berättandet börjar. Det kommer att bli en aning godtyckligt i en del fall, men vilket system är inte det? (T ex räknar jag "My mother called me Silver. I was born part precious metal part pirate." som början fastän den har större typsnitt - mycket för att det är så snyggt.)

Jag har också blivit smärtsamt medveten om att jag har hårda trägolv, så jag lade en filt framför hyllorna för att skona trampdynorna. Det gjorde katten mer positivt inställd till projektet.
Nej, nu ska jag sortera böcker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter jättespännande och jag kommer definitivt att följa utvecklingen. Själv skulle jag krevera vid själva tanken på en dylik sortering men det kanske är just därför jag tycker det är så fascinerande. Inledningar är dessutom ett spännande område att undersöka.

snowflake sa...

Det här ska bli intressant att följa. Under tiden kan du ha små tävlingar där vi får gissa vilken början som hör till vilken bok, och vinna dubletter som du säkert kommer att hitta. :-)

Ingrid sa...

Onekligen ett mycket ambitiöst projekt- det blir jättespännande att följa utvecklingen. Snuttig katt du har!

lazy sa...

O, tävlingar med börjor blir det definitivt! :) Så småningom... Men alla dubletter jag hittills hittat är avsiktliga och behålles ;)