måndag 10 augusti 2009

Gissa böckerna utifrån förstameningarna - B-D

Rätta svar i omgångarna E-H och I-J kommer i kommentarerna där så småningom - några till ska få chansen att svara först? Ikväll blir det bara fem, men jag förbereder för en hög gissningslekar på teman (temata?) när hyllan är färdigordnad. Om det sen blir före eller semestern ska jag inte sia om. - - Vilka böcker börjar så här?

1. Blod! Inget tvivel om den saken!
Han stirrade på den röda fläcken genom förstoringsglaset. Sedan flyttade han pipan över till andra mungipan och suckade.

2. Det hände alltid att någon rätt var det var höjde huvudet ... och såg henne. Det är något som är svårt att förstå. Jag menar ... Vi var där fler än tusen, på det där fartyget, från krösusar på resa, och emigranter, och underligt folk, och vi ... Och ändå var det alltid någon, en enda som allra först ... såg henne.

3. Det var kärlek vid första ögonkastet.

4. De stuvade in behemoterna i lastrummet tillsammans med noshörningarna, flodhästarna och elefanterna. Det var ett förnuftigt beslut att använda dem som ballast, men ni kan ju tänka er hur det stank.

5. Bill Valentines förvånade svordom var ett mästerverk. Hans häst hade snubblat och gnäggade gällt. Bill ropade en varning till sin långe följeslagare.
- Håll in din hästkrake, Långben!
- Vad är det med din stollige kuse? frågade Ben Emerson

Vad gäller femman tror jag att det får räcka med serie och författare för att få rätt... Och jag antar att det finns fler en än bok som passar in på trean? Men jag kan inte fortsätta citatet, det blir uppenbart direkt. Så alla svar som stämmer är rätta, typ, men bonus om man antar vilken det är jag har i hyllan.

6 kommentarer:

Shishi sa...

Jag tror, fast jag är inte säker, att ettan är en Sherlock Holmes. Studie i rött, kanske? Det känns så i alla fall.

Martina sa...

Ettan är en av Mästerdetektiven Blomkvist-böckerna... är jag rätt säker på. Det är en lakritspipa, tror jag, och blodet är från när han skar sig med pennkniven(?). Men jag kan ju ha fel. =)

Hellre barfota än boklös sa...

Jag är helkass på sånt här...

The Mad Swede sa...

Okay, fyran påminner mig åtminstone väldigt mycket om Julian Barnes The History of the World in 10 1/2 Chapters som jag dock läst på engelska, vilket försvårar en aning.

Men det får bli mitt svar!

lazy sa...

Martina har rätt på ettan! Sherlock var inte alls dumt gissat, vilket säkerligen var Astrids avsikt :)

Och fyran är mycket riktigt världshistorian i 10½ kapitel. En av de första "tjocka böcker med tveksamt innehåll" jag läste...

lazy sa...

Tvåan är Nittonhundra av Alessandro Baricco - "hon" som man får syn på är Amerika.

Trean är Moment 22. "Det var kärlek vid första ögonkastet. Första gången Yossarian fick se fältprästen blev han vilt förälskad i honom."

Och femman är Bill och Ben blir sheriffer av Marshall Grover. Bok 250 av drygt 500 i serien.