söndag 16 augusti 2009

Bill & Ben

Jag har lagt upp rätta svar på Gissa boken i kommentarerna - första bokstav B-D, och motton och dedikationer. Det var ingen som tog Bill & Ben blir sheriffer! Detta mästerverk av den eminente stilisten Marshall Grover. Det kan väl inte bara vara jag som har denna western-pulp som skamlös njutningsläsning? De är ju inte "litteratur" på något vis, men om man har ens den minsta western-fetisch så är de hur roliga som helst.

De två långa kofösarna från Texas som drar runt i Vilda Västern och bara försöker ta det lugnt och undvika bråk, men som förstås alltid fångar skurken och räddar de oskyldiga, är hjältar i inte mindre än 504 böcker. Man brukar hitta dem på ställen som säljer begagnade Knasen och Fantomen, för en femma eller en tia. Jag hade några säkra ställen i Göteborg, men har inte hittat något konstant i Malmö ännu...

En rolig sak i sammanhanget är att Bill & Ben verkar vara större i Sverige än i USA? Ett ovetenskapligt påstående som mest baserar sig på den större informationsmängden på svenska Wikipedia jämfört med engelskspråkiga. Kanske har jänkarna helt enkelt mer western-pulp att välja på? Men samma förhållande gäller för Familjen Macahan / How the West Was Won. Det är något med svenskar och indianer å kobojsare?

Inga kommentarer: