fredag 3 juli 2009

Byron, Shelley och Keats som romanfigurer

Håller på och läser den hittills alldeles underbara The Stress of Her Regard av Tim Powers, där de romantiska poeterna Byron, Shelley (t.h.) och Keats är alternerande huvudpersoner/första biroller. Ungefär samtidigt som jag började på den skrev Ingrid på Ingrids boktankar tematrion om resor och nämnde bl a En katedral av färgat glas, Gunnar Hardings bok om de tre poeterna. Ingrid frågade om jag hade fler boktips om de tre, och det blev alltså en bloggpost av det.

Lord Byron (t.h.) är den av de tre som oftast blivit romanfigur, efter vad jag har hittat. Jag har å andra sidan en viss Byron-fetisch och har aktivt sökt upp böcker han är med i... men det beror nog också på att han hade det mest dramatiska, skandalösa, mysteriefyllda livet av dem, låt vara att de alla tre förstås var omsusade av mysterier och drama som det anstår romantiska poeter.

Percy Bysshe Shelley kommer på andra plats, delvis för att han var vän med Byron, men även på egen merit som revolutionär ateist, och som make till Mary Shelley. John Keats (t.h.) - min första kärlek av de tre, den som dog yngst och kanske egentligen skrev vackrast, Adonais, he whose name was writ in water - brukar inte få så mycket romanutrymme - men han tar igen det rätt mycket i The Stress of Her Regard!

Eftersom Byron är oftast romaniserad är det honom jag har byggt listan i Det Stora Biblioteket på - länkarna i listan är till mina recensioner. Shelley är som sagt med i flera av dem. Det lustiga med de här böckerna är att det är de med övernaturliga eller alternativhistoriska inslag som är de bästa - t ex The Vampyre (Byron huvudperson), Jonathan Strange & Mr Norrell och The Anubis Gates (Byron biroll), The Difference Engine (Byron president i republiken Storbritannien), och så nu The Stress of Her Regard, som kanske är bäst av dem allihop och ger väldigt plausibla övernaturliga förklaringar till poeternas livsöden. Det säger väl lika mycket om mig som om poeterna - borgerliga vardagshistorier är inget för oss.

Fler tips om romaner med Byron, Shelley och Keats i mottages tacksamt!! Jag har Sigrid Combüchens Byron - jag hade inte tålamod nog den gången jag började på den, men ska en vacker dag ge den den tid den förtjänar.

P.S. Samuel Taylor Coleridge är förstås med i Douglas Adams Dirk Gently's Holistic Detective Agency. Det gäller en viss albatross...

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilket underbart blogg-inlägg! Nu känner jag att jag måste läsa The Stress of her Regard (fastän jag misstänker att det finns en vampyr i den??)- och Combüchens bok om Byron vill jag också få tag i. Byron är säkert den som har tagit mest plats av de tre (kvinnotjusare i kubik och så dör han i Grekiska frihetskriget visserligen inte i strid, men dock)- Keats är den som lockar mig mest- kanske just för att han inte har fått samma utrymme... och jag håller med dig... han skriver så otroligt vackert... Än en gång - tack för ditt inlägg!!

lazy sa...

Jo, det är vampyrer i The Stress of Her Regard, men de är väldigt olika de allra flesta andra vampyrer man kan läsa om - mycket mer mytologiska och ogripbara, en helt annan sorts livsform än människor. Andra ord än vampyr för dem i boken är lamia, nephelim och stenfolket... Och de "bevisas" med kusligt passande citat från alla tre poeterna.

The Mad Swede sa...

Inte ett boktillägg och inte heller (så mycket av) de tre herrarna i fråga, men en mycket rekommenderad film som ändock är relaterad:
Pandaemonium av Julien Temple.
Handlar om Coleridge och Worsdworth (Byron skymtar minsann också förbi) och allting mycket vackert berättat genom flashbacks och Coleridges opiumtyngda sinne.

Om fröken Lazy inte sett denna måste jag bara trycka på att hon gör så. Hade närmast en smått filmreligiös upplevelse när jag såg filmen första gången på filmfestivalen i Gbg år 2001 eller 2002.

Ingrid sa...

Jag har beställt "The Stress of her Regard" - den fanns antikvariskt. Jag ser fram emot att läsa den!