måndag 2 juni 2008

The Difference Engine / William Gibson & Bruce Sterling

Knowledgee is ppower.
8/10
Alternativ historia: Efter revolt och inbördeskrig på 1830-talet tar radikalerna makten i Storbritannien. De avskaffar aristokratin och inför meritadelskap, vilket leder till adlandet av bland andra Darwin, Engels och Charles Babbage. Under "The Rad Lords", med (den återadlade) Lord Byron som premiärminister, utvecklas vetenskap och teknik fullständigt genomgripande. Genom Babbages differens- och analysmaskiner har informationsåldern ångan uppe redan 1855.

Så det blir... cyber-steampunk. Ånga och mässing och äventyrare och ett väldigt skitigt London, men the Engines have your number. Datorerna har uppfunnits i en tidsålder då filosofi och vetenskap går hand i hand och det inte är långsökt att fråga sig om man inte skulle kunna uttrycka Sanningen matematiskt, skriva en formel över Verkligheten?

Detta är bakgrunden för en spioneri- och konspirationshistoria. En hel del action blandar sig med de filosofiska, vetenskapliga och historiska spekulationerna. Dessutom en hel del vinkar och sparkar åt vår nuvarande IT-ålder. En otroligt genomarbetad och kreativ what if-roman. Jag visste att William Gibson var bra, och nu får jag se till att läsa Bruce Sterling också. Vad tur, för läslistan är ju så kort.

Förslag på musik: Music hall, Pomp and Circumstance, Internationalen.

Inga kommentarer: