onsdag 26 mars 2008

Bokfemman

Sista bokfemman-temat: Valfritt tema... Så jag kollade lite på tidigare teman, från innan jag hoppade på femmandet.

Klurade ett tag på dåliga böcker (Onåd, Alkemisten, Devil in a kilt, och för att få det till fem skulle jag nog ha valt, hm... Män som hatar kvinnor och Jane Eyre / håller även med om Vittula och How to be good), men det kändes så negativt.

Istället väljer jag Facklitteratur som säger något om vem du är. Så får några favoritböcker som antagligen aldrig kommer att recenseras här - eftersom de är referensverk och därför aldrig utlästa - chansen att synas.

1. Brewer's dictionary of phrase and fable
ursprungligen av dr. Ebenezer Cobham Brewer. Jag älskar den - här kan man slå upp allt: mytologi, historiska personer och händelser, idiom och citat, svåra ord och märkliga företeelser, famous last words, collective nouns, symboler för det ena och det andra, smeknamn för brittiska regementen, falkonerartermer och nästan allt annat. Om man av någon anledning inte bär den med sig jämt finns den dessutom på nätet! (Och det som till äventyrs inte står i Brewer finns säkerligen någon annanstans på Bartleby.) Jag har även en Brewer's dictionary of modern phrase and fable, vilket är litetgrann som en Wikipedia i bokform.

2. Hexikon som lexikon
av Alf Henrikson, Lars Hansson och Disa Törngren. Det närmaste en svensk version av Brewer jag har. Inte riktigt lika allsidig dock, tyngdpunkten ligger på figurer och händelser ur litteratur, mytologi samt folk- och konstsagor, men där är den underbart mångsidig. Har även givits ut under titlarna Hexikon och Mytologisk uppslagsbok (då illustrerad; *avundsjuk*). Och för att länka litet till: om det är något jag inte hittar i dehär eller i någon av mina andra mytologiböcker så finns t ex Encyclopedia Mythica och Monstropedia (!).

3. Den svenska sångboken.
När jag lärt mig Lilla Idas sommarvisa rent och fint på gitarren så kommer det att bli sommar. (Men visorna äro klena sibyllor...)









4. Mina synonymordböcker
- Bonniers, av Göran Walter; Strömbergs, av Alva Strömberg, och The Wordsworth thesaurus. Fullständigt omistliga. Även här finns det dock lyckligtvis versioner på nätet om man skulle råka gå ifrån dem: synonymer.se och thesaurus.com.

5. Från verk till text
och annat Roland Barthes, och föralldel Derrida också. Antagligen de(n) text(er) som fuckade mest med min hjärna när jag skrev min förryckta magisteruppsats, stenad som jag redan var på poststrukturalism. Jouer, jouissance, väv, diskurs, irreducibel pluralitet, readerly/writerly, différance, parole, langue... *börjar mumla osammanhängande*

2 kommentarer:

*Malin* sa...

Ojdå, en del av dina dåliga böcker är ju böcker som jag verkligen älskar... :-) Fast jag håller med om Vittula och How to be good så det känns ju inte helt kört.

Bookhousegirl sa...

Men nu får du komma igen min vän!

Det är dags att finslipa Idas sommarvisa så det blir vår någon gång. Jag vill att himlen ska bli skär på kvällen, springa barfota i daggvått gräs och det vill jag nu!

Jag väntar!!!