torsdag 7 maj 2015

Mer London: Sir John Soane's Museum

Sir John Soane's Museum är definitivt en upplevelse londonbesökaren inte ska missa.
[Tillbaka till Mer London-posten.]

Soane var en arkitekt som bl a ritade banker och museer och andra pampigheter. Men för sitt hem vid Lincoln's Inn Fields i London tog han alla insikter om bygge och vinklar och ljus och arkitektoniska möjligheter och skapade ett märkligt, hemtrevligt mästerverk.
Huset har flera ljusschakt, varav det stora bebos av en skulptur sammansatt av arkitektoniska fragment. Små ljusinsläpp lyser upp frukostrummet på intrikata sätt, speglar och vinklar gör biblioteket "bigger on the inside", överallt hänger konst och delar av byggnader och statyer, det finns vrår och kammare och modeller av klassiska och märkvärdiga byggnader, och i källaren finns Munkens rum, där Padre Giovanni, som råkar vara helt påhittad, bor.

Notera att museet är under renovering, så alla delar är inte öppna - jag gick miste om källaren, så jag måste komma tillbaka! T ex varje gång jag är i London. Besöket väcker ens arkitektursinnen och gör att fyrkantig och rak arkitektur för alltid kommer att kännas gravt undermålig.
Bilderna är från Wikipedia pga fotoförbud inne i huset. De gör inte heller den vindlande, kluriga upplevelsen helt rättvisa, här behövs fler dimensioner än två.

Inga kommentarer: