lördag 4 oktober 2014

Mitt London del 2: Allt det andra

På lite förfrågan and stuff: platser i London jag gillar. Se även Mitt London del 1: Boklådorna.

Sevärdheter som är värda att ses minst en gång:

British Museum. En vandring genom mänsklighetens kulturhistoria. Okej, samlingen finns på grund av att engelsmän åkte världen över och samlade på sig andra kulturers föremål enligt principen "Want. Take. Have." men det är klart fascinerande. Här finns bl a de av Keats omsjungna Elgin Marbles från Parthenon (som Grekland föga förvånande vill ha tillbaka) men samlingen sträcker sig från mänsklighetens gryning till nutid.

British Library. Själva det enorma forskningsbiblioteket är inte öppet för allmänheten, men det finns alltid intressanta tillfälliga utställningar och en permanent utställning med böcker och manuskript från hela skriftkonstens historia. Här finns bl a Magna Carta, Gutenbergs bibel, handskrivna dokument av alla från Mozart till Beatles och massor av fantastiskt hand-illuminerade böcker. BL har även giftshop som inte bör missas av bibliofiler.

Shakespeare's Globe. Återuppförd på 1990-talet på nästan samma plats där Shakespeares egen Globe-teater låg på 1600-talet. Moderna faciliteter förstås men scen och åskådarplats är som när Lord Chamberlain's Men uppträdde: under öppen himmel för de som vill stå framför scenen (men det är tak över sittplatsernas träbänkar på läktarna). De spelar inte bara Shaxper utan även annat nytt och gammalt.

St. Paul's Cathedral. Ett arkitektoniskt mästerverk oavsett om man är intresserad av kyrkor eller inte.

Hyde Park. Efter all sten och asfalt och alla bilar behöver man syre och grönska och det finns här!

Shopping:

Gatumarknaderna kring Brick Lane, Old Spitalfields Market och däromkring, framför allt på helgerna. Nytt och begagnat, designat, unikt och konstigt, och mat från hela världen.

Liberty. Ett väldigt exklusivt varuhus, men som inte bara är dyrt men verkligen har kvalitet. Stationery-avdelningen kan man t ex vanligtvis tillbringa en trevlig stund i, likaså t ex möbelavdelningen, haberdasheriet, chokladavdelningen och travel accessories. Man kan ju alltid titta, även om man inte precis har råd att shoppa loss.

Runt Covent Garden finns en massa shopping om man gillar att shopping-shoppa, likaså Carnaby Street (som inte precis är som på 60-talet längre). Runt Seven Dials finns lite mer udda affärer.

Harrods och Fortnum & Mason kan vara intressanta som ren sight-seeing, om man vill se hur de andra två procenten lever och shoppar. Deras food courts är dock klart värda att ogla.

Stadsdelar som är mysiga att bara lalla runt i, alltid snubblar man över något:

Kensington, Bayswater, Marylebone, Mayfair, South Bank.

Mat:

Några specifika restauranger: Hummus Bros - skål fylld med jättegod hummus och fyllning i det. Svampfyllningen är min favorit. Amico Bio - ekologisk och vegetarisk italiensk mat. Rasa Restaurants - sydindisk mat, vilket är fantastiskt gott och inte samma sak som "en curry". Den av deras restauranger jag varit på har stängt eller flyttat men förhoppningsvis är det lika bra på alla.

Snabbmat och fika: Caffè Nero, Café Rouge och Pret a Manger finns överallt. Till skillnad från i Sverige finns i princip alltid inte bara ett vegetariskt alternativ utan många. Mataffärer som Sainsbury's och Tesco brukar också ha ett rejält sortiment färdigbredda mackor, sallader osv.

BrewDogs pub i Shoreditch har inte bara alla BrewDogs goda ölsorter, de har också öl-cocktails. Ett liv har två faser: den där man tänker "Öl-cocktails? Vem skulle komma på en så urbota korkad och motbjudande idé?" och sedan fasen efter att man smakat BrewDogs öl-cocktails och bara längtar tillbaka.

Dessutom ska jag påpeka att hur berömda engelsmän än är för sitt tedrickande så är de inte särskilt bra på te. I de allra flesta fall är det påste som bjuds. Å andra sidan har alla londonhotell jag bott på haft en vattenkokare på rummet, så man kan förse sig själv med te så mycket man vill.


Tipsa gärna om det är något jag verkar ha missat eller glömt :)

Inga kommentarer: