tisdag 23 augusti 2011

Jag har en massa böcker!

Det är trevligt när man kommer tillbaka till bokhandeln efter semestern och det ligger en hög böcker och väntar på en. Ännu trevligare när det kommer ännu fler i dagens leverans! Det här lasset har jag kånkat hem idag:

The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making av Catherynne M Valente.
The Girl Who Circumnavigated Fairyland... är biodlaren Novembers favoritbarnbok i Cat Valentes varmt rekommenderade roman Palimpsest. Sedan började Valente skriva om flickan som seglade runt Fairyland, och nu har den också blivit en bok. Jag förväntar mig vackra och märkliga, underliga och underbara äventyr.

Perchance to Dream av Lisa Mantchev.
Jag blev tipsad om Eyes Like Stars, som visade sig vara en riktig fin ungdomsfantasy, med lite Bläckhjärta, lite Modern Faerie Tales, lite romans, lite eget, poetiskt språk, och mycket teatermagi. Bertie Shakespeare Smith har vuxit upp på Théâtre Illuminata, där hon är en av de få vanliga människorna. Teatern befolkas av rollkaraktärer från alla teaterpjäser någonsin, som sätter upp sina pjäser. Nu i uppföljaren är Bertie ute i världen i sällskap med de busiga älvorna från En midsommarnattsdröm och den opålitlige Ariel från Stormen, för att rädda the pirate in distress. (Nathalee, om du läser dethär: din bok väntar också på dig i butiken!)

Tredje volymen av antologin Warriors.
Framför allt för "The Custom of the Army" av Diana Gabaldon, en ny novell med Lord John Grey, en av mina favoritkaraktärer. Lord John är en officer och en gentleman i 1700-talets England, dömd till olycka i kärlek inte bara för att han riskerar dödsstraff för sin läggning, han är också hopplöst förälskad i Jamie Fraser, huvudpersonen i Gabaldons Outlander-serie, som inte bara är gift utan också painfully straight. Men lorden är ju inte den ende i antologin: Robin Hobb har med en novell om puniska krigen och Carrie Vaughn har en om kvinnliga piloter under andra världskriget, bland annat.

Teeth.
En vampyrantologi som vältaligt rekommenderats av Sara Bergmark Elfgren här. Bara en sån sak som "History av Ellen Kushner. En lågmäld novell om en historiestuderande som dejtar en vampyr." Ingenting är fel med de två meningarna. Som om inte det var nog är Emma Bull, Cat Valente, Holly Black och Tanith Lee med. Yoink!

Happily Ever After.
Skördens tredje antologi: omberättade/omvandlade sagor. Gregory Maguire, Susanna Clarke, Karen Joy Fowler, Charles de Lint, Holly Black, Garth Nix, Kelly Link, Peter Straub, Neil Gaiman, Patricia Briggs, need I say more? Novellerna är inte nyskrivna för antologin dock, så jag har redan läst både Gaimans och Clarkes - men det är en tjock antologi på ett favoritämne :)

Wickedly Charming av Kristine Grayson.
Jag var inte beredd på att den skulle se romansig ut ... Den fick en bra recension i Locus. Tydligen tycker Snövits styvmor att hon har blivit väldigt förfördelad och illa skildrad, och har startat PETA - People for the Ethical Treatment of Archetypes. Hon slår sig ihop med Prince Charming, frånskild från Askungen och numera bokhandlare. Jag kanske har mer att tillägga i diskussionen om paranormal romance när jag läst den ;) [och ni märkte hur jag började försvara mig på en gång när den var så tydligt romans? som sagt, detta är ett ämne jag får lov att återkomma om]

The Tempering of Men av Elizabeth Bear och Sarah Monette.
Jag har redan läst den i ett förhandsex iofs, men nu ska den stå fint i hyllan så jag kan läsa om den och A Companion to Wolves när jag vill. Och om ni inte har läst dem ska ni läsa dem. Inga ursäkter.
Dessutom väntar jag mig att vilken dag som helst få hem How To Forget av Marius Brill. Jag har väntat otåligt på något nytt av Brill sedan jag läste Making Love: A Conspiracy of the Heart för en massa år sen: en galen, märklig, rolig, mysko konspirationsbok för cyniska romantiker. Jag minns att jag älskade den. Om den är så bra som jag minns och om han har lyckats göra det igen så har jag alldeles för höga förväntningar på How To Forget. Snälla, lev upp till mina förväntningar.


Nu återstår frågan: vart ska jag börja??

1 kommentar:

Maria sa...

Teeth verkar ju intressant. :)