söndag 24 oktober 2010

Oordning i bokhyllorna.

Att organisera om bokhyllorna är litegrann som att bygga Lego. Kul när man håller på men inte lika kul när man är färdig ... Och irriterande när det saknas bitar när man närmar sig slutet. Systemet jag försöker just nu verkar sakna några bitar. Fast det visste jag egentligen. System som kan bli perfekta är rätt så tråkiga. Friare system får leva med att inte vara perfekta.

Den aktuella tanken är såhär: tematiskt efter titlarna.

T ex: alla böcker vars titel är ett personnamn tillsammans (i bokstavsordning). Alla böcker med 'bok' och 'historia' och 'berättelse' i titeln tillsammans. Alla böcker med tidsangivelser i titeln tillsammans (i tidsordning). Alla böcker med ordet 'död' i titeln tillsammans, bredvid böckerna med ordet 'liv' i titeln. Osv osv.

Så här ser det ut just nu, innan finsortering:
Och nu har jag litegrann kört fast.

Det finns en massa böcker jag inte riktigt vet var jag ska göra av. Och en massa som är i ganska krystade konstellationer + många som är i kategorier som bara innehåller 2-3 böcker. Och själva det fysiska hyllutrymmet är inte optimalt i förhållande till kategorierna heller.

Systemet är för luddigt för att bli bibliotekariskt perfekt. Jag visste att det skulle komma till det, men det retar mig ändå. Så frågan är: fortsätta och acceptera de delar som inte riktigt funkar, eller kalla det ett intressant projekt och sedan hitta ett nytt system? Ett som kommer att ha sina egna problem, förstås ...

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Vad gör du med böcker typen "Dinas bok"? :-D

Undrar vän av ordning

lazy sa...

Just den står bland bok-böckerna :) Jag försöker mig på vissa prioriteringsordningar - böckerna med bok, historia, berättelse osv står i första hand i den kategorin.

Men ofta blir det lite flytande ... vilket är ytterligare ett irritationsmoment ... För att systemet skulle funka idealiskt skulle jag behöva x antal ex av böcker, så de kunde stå på alla ställen där de passade in :-/