fredag 14 maj 2010

Organisera om hyllorna ...

Ja. Det börjar bli dags igen. Bokstavsordning efter bokens första ord var jätteroligt att göra, och det blev väldigt snyggt. Men dels är det lite svårt att hitta böcker (who'd have thunk?) och dels är det som Lego: kul att bygga, lite kul att leka med, men sen vill man riva det och börja om. Så. Hur tusan ska jag ordna det den här gången?

Ett viktigt val är mellan system som kan vara konsekventa och system som inte kan vara konsekventa. De inkonsekventa är mer frustrerande men samtidigt roligare och potentiellt mer betydelsefulla. Några exempel jag funderar på:

Konsekventa system:
- Bokens sidantal.
- Bokstavsordning efter författarens förnamn, eller bokens titel.
- Antal bokstäver i författarens namn, eller i titeln.
- Författarens födelsedatum.
- Författarordning efter antalet böcker av författaren jag har.
Ni ser, det är logiskt, men lite tråkigt.

Inkonsekventa system:
- Nån sorts titeltema. Alla med 'night' eller 'natt' i titeln tillsammans, alla med personnamn i titeln tillsammans osv.
- Olika varianter av teman, ämnen och genrer. Detta kan aldrig bli perfekt, inte med mindre än att jag har 12 ex av varje bok och 8-dimensionella bokhyllor. Minst. ... Och då får jag ju dessutom lust att blanda in dvd:erna ...

Förslag mottages tacksamt!
(Och jo, jag tror att jag har haft bokstavsordning efter författarens efternamn någon gång i tidernas begynnelse. Och ja, jag är bibliotekarie.)

3 kommentarer:

Socialistsimon sa...

Jag antar att Dewey Decimal inte funkar? Allt på 823 eller nått.
Men jag tycker att du bör införa en skämshylla i din nya ordning, eller som jag kallade det: "Böcker som jag inte är riktigt stolt över att ha i hyllan" (I knähöjd där besökare antagligen lätt kan missa dom)
Kanske du kan testa ett skrytsystem? Dom du är mest stolt över längst upp och i mitten, osv?

nene sa...

Ett numerologiskt system? Där du räknar ut titelns nummervärde och organiserar dem efter siffra?

Annars är jag för bokstavsordning på titeln. Ja, jag vet, tråkigt och förutsägbart, men ack så användbart. Och det blir inte lika statiskt som efter författarens namn. Men visst, serier blandas. Men då kan man ha dem efter namnet på serien istället.

lazy sa...

Dewey Decimal är nästan lika illa som SAB-systemet ... Bokstavsordning efter titel eller serietitel är lockande, trots att det är användbart ;) Men just nu tror jag att jag lutar åt Författarordning efter antalet böcker av författaren jag har. Inkl att dela upp ettorna i "författare jag är glad att jag bara har en bok av" resp "författare jag önskar att jag hade fler böcker av". Då blir det en sorts skämshylla av de förstnämnda ...

Det är ju inte som att det är sista gången jag ordnar om heller ...