lördag 22 maj 2010

Delrapport från vansinnet ... eh ... bokomflyttandet.

Jag försöker nu med dethär systemet: sortera böckerna efter antalet bokstäver i titelns första ord. Vansinne, ja. Kommer att ta lång tid, ja. (Bra!) Kan bli snyggt, ja - det återstår att se. Går att göra konsekvent, ja. Kanske. Det återstår också att se. Jag tänkte undersortera såhär, med exempel böcker som börjar med ett ord på tre bokstäver: 1) Ettordstitlar, ord på trebokstäver. 2) Tvåordstitlar. 2.1) Tre bokstäver + en bokstav. 2.2) Tre bokstäver + två bokstäver. osv ... 3) Treordstitlar. osv ...

Men jag kommer ju t ex ha många böcker som har titlar med ord på 3+5 bokstäver. (Alla 'The'!) Inbördes ordning där får nog bli efter antalet bokstäver i författarens namn? Det är spännande och en utmaning. Så här ser det iallafall ut nu, när jag har grovsorterat efter bara första ordet:
Sista boken jag sorterade in var Interesting Times. Det är en händelse som ser ut som en tanke.

Ett roligt problem: det här systemet utgår från titeln som den står på ryggen. Men mina Mästerdetektiven Blomkvist-böcker äger jag just för att de är feltryckta: på ryggen står Mästerdektektiven Blomkvist. (Undrar vad straffet blev för stackarn på Rabén.) 16 eller 17 bokstäver?

2 kommentarer:

nene sa...

17! Hylla felen du gillar!

lazy sa...

Haha, jag skaffade den inte *på grund av* feltrycket - Rabén drog in hela upplagan och vi fick defektexen med oss hem :) Men ja, självklart ska feltrycken räknas! Alltså räknar jag t ex också feltrycket på ryggen till "I den röda damens slott" (det står "I de röda damens slott" och alltså får den komma före "I en förvandlad stad" istället för efter som den borde. Ger ett intressant inslag av oförutsägbarhet...)