söndag 9 augusti 2009

Projekt Bokstavsordning efter bokens förstamening - lägesrapport 5 + Rätta svar

I - Ä är nu sorterat, vilket är ca tre fjärdedelar av hyllorna. På kvällarna hörs jag mumla ramsor i stil med "The music, The Morris, The Mole, The Minotaur, The mice" och "Jag har sett, Jag har slutat, Jag har vaknat... Jag har två".

Jag hittar färre mönster än jag hade trott, vilket väl egentligen är bra, men det hade varit roligare om det visade sig att jag hade några fall av 4-5 böcker som börjar i princip likadant. Nu brukar det inte sträcka sig längre än att de har de två första orden gemensamt, och då är ofta ett av de orden t ex "The" eller "In" eller så. Där får man för att man föredrar originalitet. Eller också ligger förstås mönstren (och konspirationerna) på djupare plan.

Jag har en känsla av att det är vanligt att böcker börjar i skymningen eller på morgonen, i april eller november, men jag har inte fört statistik på det så jag kan inte svära på det. På det hela taget har jag varit dålig på att föra statistik, men det var ju svårt innan jag visste vad det fanns att föra statistik på... Jag har iallafall runt 70 böcker som börjar med "Jag" på någondera språk.

Och katten fortsätter snällt att hjälpa till. Här sorterar hon I. ->

Rätta svar på förra Gissa böckerna:

1. När min bror Jem snart skulle fylla tretton bröt han armen alldeles vid armbågen.
>Dödssynden / To kill a mockingbird av Harper Lee. Mycket bra klassiker.

2. My father had a face that could stop a clock.
>Arina hade rätt i att det är Jasper Fforde, närmare bestämt första boken: The Eyre Affair.

3. Molin hade lärt sig skrädderiet i Jörn.
>En bok om dagen hade rätt i Torgny Lindgren: det är Merabs skönhet.

4. Nine months Landsman's been flopping at the Hotel Zamenhof without any of his fellow residents managing to get themselves murdered.
>Michael Chabons The Yiddish Policemen's Union, som vann både Hugo, Nebula och Locus Awards, bland andra.

5. Maj-Britt är för all framtid fråndömd rätten att äga undulater.
>Volvo lastvagnar, en av Erlend Loes roligaste. Jag ska inte säga vad Maj-Britt hade gjort med undulaterna.

6. När jag började jaga mina barndomsminnen vände de sina hotfulla ansikten emot mej, störtade över mig och kastade in mig i ett mörker där de slog mig med tunga järnnycklar. När jag skrikande höll mig för huvudet fångade människorna in mig och satte mig i ett lejons bur.
>Man har skjutit ett lejon, Maria Wines självbiografi.

7. Now single up all lines!"
>Thomas Pynchons fantabulösa mega-/meta-tegelsten Against the Day. Det är de käcka gossarna The Chums of Chance som kastar loss luftskeppet Inconvenience.

Nästa omgång kommer nog under kvällen.

2 kommentarer:

Nene sa...

Det är bäst för dig att det dyker upp en ny Gissa böckerna snart, jag har blivit fast här och tryckt på refresh hundra gånger för att se om det kommit någon än ... =)

Amoroso sa...

Det är något visst med katter och böcker, märker det när ser din söta bild. Läser man kanske någonsin mysigare än med sin gamla katt på magen?