måndag 3 augusti 2009

Gissa böckerna utifrån förstameningarna

Två av dem är uppenbarare än de andra, men jag gör ändå det här till en frågelek, bara för att det är kul. Framöver kommer frågelekarna nog bli mer på teman - "Böcker som börjar med 'You'", "Böcker som börjar med 'Livet'" osv, men det här första blir några favoriter och några jag bara fastnade för. Alltså -

Vilka böcker börjar så här?

1. This is my favorite book in all the world, though I have never read it.

2. Mrs. Whitaker found the Holy Grail; it was under a fur coat.

3. Min guras krackeleringar var verkligen sköna.

4. He was an American, so it seemed only fair to shoot him.

5. Jag är Diva, allt jag berättar är sant. Slut ögonen, dröm om det vackraste som finns. Öppna ögonen igen. Se mig. Flickkvinnan. DivaLucia. Tretton år, strax fjorton. BabyWonder. Hon man trodde att inte fanns.

6. Samuel Spades käkparti var långsträckt och knotigt, hakan ett utskjutande v under det rörligare v som munnen utgjorde. Näsvingarna var uppåtsvängda så att de bildade ett annat, mindre v. De gulgrå ögonen satt fullkomligt vågrätt. V-motivet togs upp igen av de buskiga ögonbrynen som var svängda utåt i en båge från tvillingvecken ovanför den krökta näsan, och det ljusbruna håret växte - från höga, släta tinningar - ner i en snibb i pannan. Han såg på ett ganska trevligt sätt ut som en blond Mefistofeles.

7 kommentarer:

Petter sa...

Jag kan bara femman: Monika Fagerholms Diva.
Men jag tycker jag känner igen fyran. Och tvåan är väldigt bra.
(Hamett gjorde väl flera med Sam Spade?)

Fia sa...

Jag känner inte igen någon men å andra sidan var detta en ganska rolig gissningslek. Jag kanske borde fixa min egen femma.. =)

snowflake sa...

Kan också bara femman, men det känns som att jag kommer att säga "jaaaa" när jag får veta ettan.

lazy sa...

Petter (och Snowflake) har rätt om femman.

Annars är det tvärtom (enligt min sorts logik):
Chandler gjorde flera med Philip Marlowe, men Hammett gjorde nog bara en med Sam Spade.

Petter sa...

Jag blandar alltid ihop de där.
Riddarfalken på (från?) Malta. Då.

The Mad Swede sa...

Tvåan torde vara Gaimans novell "Chivalry", så antingen samlingen Angels & Visitations eller Smoke & Mirrors (men antagligen Angels & Visitations eftersom väl förordet i Smoke & Mirrors ju faktiskt är en novell som Gaiman endast maskerat som förord, om jag inte missminner mig.

lazy sa...

Petter har rätt om falken; Mad Swede har rätt om Chivalry, som dock i mitt fall är första novellen i Smoke and Mirrors. Förordet innehåller en berättelse, men också kommentarer om alla de andra novellerna, så jag räknar det självsvåldigt som ett förord.