torsdag 23 juli 2009

Seven For A Secret av Elizabeth Bear

Jag hade äntligen hämtat mig tillräckligt för att läsa uppföljaren till New Amsterdam. Den utspelar 35 år efteråt, i London 1938.

England har varit ockuperat av Preussen i elva år, vilket innebär att Lady Abigail Irene har kunnat komma hem till London - hon har levt i exil sedan hon gjorde sig till fiende med den brittiska krona hon ändå ännu är lojal till. Hon är 88 år, nästan redo att dö men också redo att göra sitt i motståndet mot Kanslern.

Hon är fortfarande tillsammans med vampyren som i New Amsterdam hette Sebastien. Han har också blivit äldre, egentligen bara ett ögonblick äldre i hans mer än tusenåriga liv, men nu känner han det, de ständiga förlusterna, allt som slipper honom ur händerna. Han tror inte längre på lögnerna han försöker berätta för sig själv. Han har ett nytt namn för oräkneligaste gången, men glömmer det allt som oftast. I boken nämns han oftast bara som "the wampyr".

En natt får han syn på två unga kvinnor på Londons regniga gator: engelskor men kollaboratörer i Kanslerns ungdomsförbunds uniformer, ute för att olovligen kyssas i en gränd. Vad som får Sebastien att lystra är dock den svaga doften av varg. Men det finns ju inga varulvar? Inte numera. Men Preussen har en fäbless för teutonisk mytologi och har sina egna statsmagiker, och det kan vara något väldigt mörkt på gång.

En väldigt fin uppföljare, även om den är kort. Jag gillar nästan Abby Irene mer när hon inte är plucky investigator hela tiden, och Sebastiens ökande avstånd från de levande skildras medkännande men osentimentalt, som han själv hade velat ha det. Spoiler - och han saknar fortfarande Jack, vilket är bra, för det gör jag också.

Bears alternativhistoria är fortsatt lika genomtänkt och tankeväckande som i New Amsterdam. Preussen bär drag av det Preussen vi tänker på med spikhjälmarna osv, men också definitivt av Hitlertyskland. Dessutom gillar jag namnet "The Enchancery" på myndigheten för magi.

Det finns två ytterligare New Amsterdam-noveller, "The Tricks of London" och "Almost True", men de gavs ut i om möjligt ännu mer begränsad exklusiv upplaga än Seven For A Secret (som nu är hopplös att få tag på - tack och lov fick jag låna den av lindorm, som fick mig att läsa New Amsterdam). Man kan ju kanske hoppas på nån sorts samling av alla korthistorierna någon gång... kanske, kanske...

Hyllor i Det Stora Biblioteket: Alt + verklighet. - Woman power. - Outside. - Ellowen-Deeowen. - Magikologi. - Wolves & weres. - The vampire library. Egentligen borde jag ha med Queerhyllan också - och då borde Palimpsest också stå där - men den börjar närapå kännas förlegad... Som att ha en särskild hylla för det vanligast förekommande, nästan... (Fast detsamma gäller väl för Woman power...)

Inga kommentarer: