tisdag 16 juni 2009

Sa du en uppföljare till Nalle Puh? Nej, det kan du inte ha sagt.

För då måste jag ju begrava dig i en hög giftmyror.

Personen jag måste göra detta mot heter tydligen David Benedictus. Den "auktoriserade" uppföljaren till Nalle Puh kommer ut i både Sverige, USA och England 5 oktober. VAD FAN?! The House at Pooh Corner har ett av de bästa sluten i litteraturhistorien:
But wherever they go, and whatever happens to them on the way, in that enchanted place on the top of the Forest, a little boy and his Bear will always be playing.
Det är SLUT där. Det är perfekt! Då sätter man sig inte, för att man är en självutnämnd "very funny" guy, och funderar ut hur det blev när Christoffer Robin blev ÄLDRE!

Det är en sak med uppföljaren till Liftarens Guide till Galaxen - med tanke på vad Colfer och fru Adams säger tänker jag åtminstone läsa den, även om jag förbehåller mig rätten att bli arg efteråt. Och uppföljaren till Dracula - det är ju så uppenbart ett cheap shot att det inte är värt att bli upprörd över. Men det här. Det är bara fel. Som Broman nyss sa: det är som att någon skulle komma att säga "Jag tänker göra en ny Elvis-skiva." "Men du är ju inte Elvis." "Hurså?"

Bah humbug.

4 kommentarer:

katafon sa...

Man får väl vara tacksam att orden "darker and edgier" inte förekommer nånstans i artikeln iaf.

lazy sa...

Eller "reboot".

Vixxtoria sa...

Att skriva en uppföljare på en (väl)känd bok är ett sätt att skaffa sig gratisreklam. Och en jäkla massa missnöjda potentiella läsare som i bästa fall köper boken och hatar den, och i värsta fall bara hatar boken.

Eller. Det där är väl inte riktigt sant, men inte så långt ifrån.

The Mad Swede sa...

Instämmer nog med humbuget.

Och tycker nog isåfall att Dracula-sequelen låter mer intressant.

Kan gilla idén med att bygga vidare på och låna från existerande litterära mytos... men samtidigt får det göras med finess. Och vissa verk lämpar sig mer eller mindre än andra.