torsdag 23 april 2009

London Book Fair tidbits

Hemma igen från London Book Fair. Innan folk blir alltför avundsjuka ska jag nämna att även om London-mässan är en bra bit större än the one, the only, Bokmässan, så är den helt annorlunda. Den är bara för fackfolk, det pratas mest säljsiffror, och det finns inga böcker till salu. Utom i Foyles signeringsmonter - där jag missade Umberto Eco!! Bugger and blast!

I alla fall, några nyheter uppsnappade på mässan, i korthet:

Nick Cave har skrivit en bok igen! Den här heter The Death of Bunny Munro och kommer på Canongate i september. Låter litet väl grabbig av det jag läst hittills, för att vara ärlig... Men vi får se!Mark Carwardine gjorde Last Chance To See tillsammans med Douglas Adams, en upptäcktsfärd för att få kanske sista chansen att möta utrotningshotade djur. Nu har Carwardine tydligen gjort en liknande resa igen - courtesy of BBC - den här gången i sällskap med Stephen Fry! Boken verkar märkligt nog ha samma titel som den förra och ska komma i oktober.

Vi har hittills sett Mammoth Books of bl a Mindblowing SF, Seriously Comic Fantasy och Paranormal Romance - nu kommer äntligen The Mammoth Book of the Wolf Man! I november när det är kallt och man behöver sin päls och sina klor. Alla varulvsälskare ylar av glädje! (Filmen ska också komma i november! Vilken slump...


Alla kattälskare har väl njutit av Simons katt när den försöker väcka husse för att få sin mycket välförtjänta kattmat. Nu kommer boken med Simons katt... i oktober.


Och så kommer det en uppföljare till Dracula... Ja, till faktiska Dracula... En auktoriserad uppföljare, eftersom den skrivs av en av Bram Stokers faktiska ättlingar: Dacre Stoker. [Born and raised för ändamålet? Ska man få Preacher-vibbar?] Anyway, Dracula. The Undead kommer ut i september. Omdömen på is tills efter läsning.


Det var ett kort subjektivt urval, fler objektiva nyheter från mässan kommer på Nerd Centrals blogg under de kommande dagarna.


Sedan hann jag faktiskt med tre hela timmars London-shopping också. Forbidden Planet har som vanligt fler leksaker än SF-bokhandeln men färre böcker. Och jag köpte inte ens några böcker på varken Foyles, Blackwells eller Waterstones Piccadilly. Men vad jag hittade istället för böcker är mer och övermer av kompensation:

filmer:
Hittade två mycket efterlängtade jag inte lyckats få tag i från Sverige -

My Darling Clementine
En av de bästa westerns som gjorts. Regi John Ford, Victor Mature som Doc Holliday och Henry Fonda som Wyatt Earp.

Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner, eller, Hur jag flög från London till Paris på 25 timmar och 11 minuter
Har fullständigt sett sönder min älskade VHS-kopia. (Noterade också att det finns många konstgjorda dammar runt Heathrow... "It's the sewage farm.. for the sewage. Most of the pilotes crash in there from time to time...")
Jag hade tänkt köpa inga filmer på ett tag, för att rätta till statistiken efter Ipred, men det här var ju i UK...

kawaii:
Bredvid Waterstones Piccadilly ligger en japansk affär/kulturcentrum. Där kan man köpa sushi om man gillar sånt - men man kan också köpa en egen kattbuss! Och en egen Totoro!!huvudbonader:
Väldigt nära Covent Garden gick jag förbi en hattaffär. Vafan, tänkte jag, varför inte kolla om de har en pirathatt?
Det hade de inte. Men de kunde göra en!!
De hade en riktig, all-weather hatt, med ståltråd i brättet - vilket innebär att man kan göra sig en tricorne. Så inte bara har jag en tricorne, den är dessutom unikt stukad. Jag har min kaptenshatt. Foton.... kommer kanske.

Jo, och jag har läst. Restid = lästid är dock en mycket ineffektiv ekvation med alla interferences... Läste ut Perdido Street Station = major disorientation i verkligheten och särskilt i London, och har läst första och litet av andra av Simon R. Green. Återkommer om detta.

Och cocktailparty i en takträdgård med flamingos var förresten helt okej också.

1 kommentar:

katafon sa...

Jaha. Vissa har det bra dom.

Re: Dracula - frågan är ju hur många fler levande släktingar Stoker har. Det känns ju som ett ganska praktiskt recept: vänta på att alla andra dör, och ge sen sequelrättigheterna till sig själv i egenskap av enda arvinge?