söndag 12 april 2009

The Good Neighbors, book 1: Kin av Holly Black och Ted Naifeh

You know how sometimes, when you glance at something out of the corner of your eye, it looks different for a moment?
9/10
Holly Black gör det igen. Mörk, hotfull, trolskt fey urban fantasy som fortsätter hålla samma höga klass som i Tithe, Valiant och Ironside. Den här gången som grafisk roman - och konstnären är Ted Naifeh, som tidigare gjort bl a GloomCookie, Death Jr. och Polly and the Pirates.

Handlingen påminner en del om Tithe: Rues mamma försvinner - men var det inte något övernaturligt (alternativt galet) med henne? Och varför börjar Rue se folk med horn, och päls, och vingar, och spetsiga öron, och ännu spetsigare tänder?... Och varför börjar de intressera sig för henne, och hur farliga är de egentligen...

Jämförelsen med Tithe-böckerna är bara positiv. Handlingen och huvudpersonerna är tillräckligt olika (jag trodde iofs först att Birch skulle visa sig vara Kaye...) för att ge nya vinklar på den den här världen som blir mycket större när man ser den ur ögonvrån. Naifehs underbart suggestiva svartvita bilder ger många extra djup åt historien och jag har tillbringat dagen med att förvänta mig att se vingar och horn och spetsiga öron på folk på stan. Och känt mig samtidigt lättad och paranoid när jag inte sett det.

Läs första kapitlet på Amazon! Själv vill jag bara läsa om och läsa om Kin - och ha fortsättningen på The Good Neighbors, nu!

Hyllor i Det Stora Biblioteket: St. Looney-up-the-cream-bun-and-jam. - Just because you’re paranoid. - Wif pixchers. - Alt + verklighet. - Outside . - In between Wonderland, Neverland, Fantasia, Nangijala & Faerie and elsewhere. - Man måste odla sin trädgård. - Faerie tales .

1 kommentar:

Maria sa...

*dreglar lite*