måndag 23 februari 2009

Bokkedjan 11: Frihet

Veckans bokkedja har Frihet som utgångspunkt för synapserna. Jag kör de spontana förstareaktionernas associationer:

1. Night watch av Terry Pratchett.
Sam Vimes råkar trilla tillbaka i tiden och hamnar i ett ännu oredigare Ankh-Morpork, där en revolution pyr under slagorden:
Truth! Justice! Freedom!
And a hard boiled egg!


Spontana associationen här är inte en bok utan en film: En galakväll på operan med Bröderna Marx, scenen där de beställer frukost på atlantångaren och Chico hela tiden lägger till: "And two hard boiled eggs!" (och Harpo ber om ytterligare ett ägg). Så, atlantångare, alltså:


2. Psalm vid resans slut av Erik Fosnes Hansen.
En väldigt utmärkt roman som följer fartygsorkestern på Titanic. Varje musiker får sin historia berättad, från det att de lärde sig spela till den sista resan. Musik, kärlek och båtresor.
Av någon anledning verkar det vara pianisten jag minns mest, alltså associerar vi på pianister.


3. "Optional music for voice and piano" av Poppy Z Brite.
En av novellerna i Wormwood. En ännu ung man sitter vid ett piano och minns. Ska inte spoila för mycket vad han minns, men citerar: "Only-when-they're-crazy-because-of-my-voice" ...
Att flyga är ett annat tema i den här novellen, vilket associerar mig direkt till boken jag läser just nu -


4. Perdido Street Station av China Miéville.
Physiognomies of flight är ett viktigt tema hittills.
Flight i) natural ii) thaumaturgical iii) chymico-physical iv) combined v) other.

Hur får man något att flyga? Inte bara något (någon) som har haft vingar, har haft flykt, och inte har det längre, utan även i överförd bemärkelse: den här nedtyngda, jordbundna, korrumperade, splittrade, skadade staden New Crobuzon -skulle den kunna fås att flyga?

Ha, från Ankh Morpork till New Crobuzon, det kan jag lätt se även om det tog en omväg via ett isberg. Och från frihet till att kunna flyga: oh yeah.

2 kommentarer:

magisteruppsats2009@hotmail.com sa...

Se hit: Vi söker deltagare till vår magisteruppsats
Rubrik: Vuxnas upplevelser av skönlitteratur
Syfte: att ge en förståelse i vad vuxna män och kvinnor upplever i
mötet med skönlitteratur.

Vi söker personer som vill vara med i vår undersökning. Vi vänder oss till dig som skriver och läser bokbloggar, eftersom vi vet att du har ett stort läsintresse och är van att uttrycka dina tankar om böcker. Ditt deltagande innebär att du för läsdagbok under två månaders tid, och läser minst fyra böcker i månaden. Vi avslutar perioden med en mindre informell intervju via e-post, som handlar om din läsdagbok. Deltagandet är helt över nätet, och du väljer själv de böcker du vill läsa.

Vi som behöver din hjälp är två studenter som läser Biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Dina uppgifter och dina svar kommer att behandlas så att inga obehöriga får tillgång till dem, och i den färdiga uppsatsen kommer du självklart att vara anonym. Vill du ta tillfället i akt och bli mer medveten om din egen läsning? Tveka inte att anmäla ditt intresse!

För mer information om studien, kontakta oss på mailadress:
magisteruppsats2009@hotmail.com
Hälsningar Ingrid Lycksén och Jeanette Sandström
Högskolan Borås Institutionen för Biblioteks- och informationsvetenskap
Handledare: Kersti Nilsson

marlan sa...

Perdido Street Station. Grymt bra och garanterat förra sommarens finaste nya bekantskaper!