tisdag 6 januari 2009

Malcolm Pryce: Last tango in Aberystwyth

7/10
Det verkar falla sig lätt att jämföra Malcolm Pryce med Jasper Fforde, avdelningen Weird brittisk humor. Men Pryce är inte bara weirder, han är mörkare också.

Weirder (wyrdder?) i bemärkelsen fler fall av "du sade vad, sade du?", ofta i samband med den mörkare sidan. Den undre världen i Aberystwyth styrs av de rivaliserande sidorna druiderna och Meals on Wheels, och det är många som vilar betongskodda i havet utanför staden som följd av detta. Bland de många amoraliska hålorna i staden finns toffee-and-opium apple dens, buktalarnas ghetto och Fishwife's chess-casinot. Unga flickor fastnar i What-the-butler-saw-filmträsket, medelålders män rymmer med cirkusen och veteranerna från The Welsh Foreign Legion är spillror av sina forna jag.

Mitt i detta försöker privatdeckaren Louie Knight rädda de renhjärtade och glömma sitt eget brustna hjärta. Han anlitas för att hitta en förlupen dekan från begravningsfakulteten men verkar snart själv vara målet för en omfattande konspiration av onda clowner och gympalärare.

Som jag hoppades så har Pryces stil skärpt sig en del efter ettan, Aberystwyth mon amour - både absurdismen och noir-pastischen (mer noir än pastisch den här gången) funkar bättre, det är både roligt, förvirrande och gritty, i en bra blandning. Och man blir märkligt nyfiken på Aberystwyth, även om man skulle vilja ta med sig både livvakt och beväpning (och ordbok).

Inga kommentarer: