söndag 5 oktober 2008

When will there be good news? / Kate Atkinson

Tomorrow and tomorrow and tomorrow
8/10
Atkinson gör det igen. Tredje boken om Jackson Brodie - nej, med Jackson Brodie som en av huvudpersonerna, eller som fokus eller koppling mellan de olika handlingstrådarna - håller lika hög klass som ettan och tvåan.

Man skulle kunna klassa Brodie-böckerna som deckare, men det vill jag inte. Inte bara för att de faktiskt är riktigt bra romaner (fördomar? jag? inte då!), men framför allt för att brottsutredningen inte är det viktiga. Det viktiga är människorna som på olika sätt har anknytning till de brott som begås eller händer inom romanerna. Offren och utredarna, deras historia och överlevnadsvillkor, deras patos och engagemang som ändå lämnar dem i viss mån hjälplösa inför... hm... ödet? eller slumpen? eller - världen, livet.

Jackson själv är f.d. polis, numera privatdeckare eller "in security", men det är inte hans fall som är huvudhandlingen heller. Han har en enastående talang för att snubbla in i andras historier, dras in i handlingar genom ödet eller slumpen eller världen, livet.

When will there be good news? känns, som titeln antyder, mörkare än de tidigare böckerna. Historierna i dem var mörka så det förslog, men här är mer av frågorna om hur länge man är offer när man varit offer en gång, hur man överlever. Hoppfullheten finns där också, men skuggad av "det skulle ha kunnat sluta helt annorlunda".

Atkinsons mörka, torra humor finns dock förstås kvar, särskilt när Jackson för ordet - romanen har många POVs, alla med sin egen röst. Och allt detta ihop med Atkinsons underbara språk och känsla för alla dimensionerna i historier gör detta till ännu en Mycket Bra Bok.

Förslag på musik: skotska dirges.

Inga kommentarer: