söndag 23 mars 2008

The Atrocity Archives / Charles Stross

Computational demonology for dummies
7/10

Bokens premiss: H.P. Lovecraft hade rätt. På andra sidan tunna gränser mellan vår dimension och deras väntar namnlösa fasor som bara längtar efter att ta sig igenom och äta våra hjärnor, förstöra våra själar och förvandla vårt universum till ännu en helvetesdimension. Detta kan förstås både skrämma och utnyttjas på olika sätt.

Den hemliga myndighet som beskyddar Storbritannien från implikationerna av detta kallas The Laundry. (De har ett träningscenter i Dunwich...) Bob Howard, nekromantiker/hacker, jobbar som datorsupport i The Laundry tills han tas i aktiv tjänst och dras in i härvor av nazister, terrorister, gorgoner och namnlösa fasor som vill äta våra hjärnor osv.

Det demoniska/ockulta/magiska förklaras plausibelt och praktiskt av Bob: att kalla på Elder Gods är helt enkelt att skicka matematisk information genom platonisk rymd. Det finns ett Turing-Lovecraft teorem och Mandelbrotmängden är involverad på något vis som jag inte begriper eftersom jag tyvärr inte är matematiker, men det är övertygande. En viss katt i en viss låda gör naturligtvis några unbilled cameos.

Datanörderi med svart magi möter "squamous and rugose" skräckparanoia möter spionthriller mittemellan Bond (vilket tydligen ska dras till sin spets i bok två) och Mannen från UNCLE med tillägg av byråkrati och kontorsintriger. Jag tror att Stross hade väldigt roligt när han skrev och det är väldigt roligt att läsa, även om jag som sagt får ta hans ord på en del av den mer kryptiska matematiken och tekniken. Rekommenderas varmt för kultister och andra nördar.

Förslag på musik: titellåtarna till Bond-filmerna; soundtracket till Call of Cthulhu samt övrig musik av HPLHS.

Inga kommentarer: