onsdag 5 december 2007

Tanith Lee: Biting the sun

Oh, Ooma, that's absolutely groshing and derisann!
8/10


Det var någon som sade att SF alltid handlar om den tid då den skrevs - och att läsa den här boken som att den handlar om 70-talets ungdomar kräver ingen enorm ansträngning...

I staden Four BEE finns två folkslag: the Jang och Older People. Allt praktiskt sköts av androider och andra robotar. Jangs uppgift här i livet är att leva ett vilt liv med sex, droger, lämpligt sabotage och så utsvävande leverne de kan. Om det råkar ta livet av dem får de en ny kropp på en gång, av valfritt utseende och kön - och om de tröttnar på kroppen de har kan de alltid begå självmord och få en ny.

Men en Jang börjar tröttna på lyxen och lättjan... tror hon/han iallafall. Men hon/han vet inte vad hon/han annars längtar efter, för det finns inget annat tillgängligt och lagen är: Grubbla inte, roa dig! Trots det börjar hon/han undersöka och utmana gränserna.

Ungdomsuppror mot ungdomsupproret alltså; Bonjour tristesse eller Story of my life i SF-miljö - med den extra dimensionen det ger: identitetsfrågorna som uppstår av att döden, åldrandet och könen är leksaker, parenteser. Därtill berättat med en sorts zany laid back-attityd. Hamnar nog i kategorin "Böcker man bör läsa innan man fyller 20", men rekommenderas alla som behöver en mind-flip eller två.

3 kommentarer:

www.mediabrus.dinstudio.se sa...

Hittade hit via bokidioten och ska se vad jag hittar för intressant här :)

Johan sa...

Någon påpekade hur normativa böckerna egentligen är: trots att man hoppar kön fram och tillbaka är det ständigt heterosexuella relationer. Jag tycker om dem, hur som helst. Mycket.

//JJ

lazy sa...

JJ: Jag vet, jag bara väntade på att det skulle dyka upp åtminstone litet queer, nånstans, men istället råkar de hela tiden ut för "Nehej, vi blev samma kön denhär gången, då blir det inget..." De kunde väl prövat iaf? ;)