torsdag 7 maj 2015

Mer London: fler museer

Här finner vi: Sherlock Holmes-museet, Museum of London, och "The Elgin Marbles", Parthenon-skulpturerna på British Museum. [Tillbaka till Mer London-posten.]

Sherlock Holmes-museet är beläget på 221B Baker Street, surprising no one. Att Baker Street-adresserna inte ens gick så långt som till 221 när Holmes-berättelserna skrevs är irrelevant: här hittar vi ett tidsenligt inrett hem proppfullt av referenser och skatter som kommer att glädja fans, bl a dessa monografier som hittas i Dr Watsons (!) bokhylla:
Husets hjärta: Holmes och Watsons stolar framför eldstaden.

Museum of London ligger nära St Paulskatedralen och handlar om Londons historia, från mammutar och flintyxor till nutid. Det märks att det riktar sig till skolåldrar, men det är kul att följa bilder och dioramor från jägare och samlare till de första romerska lägren via danelag och kristnande till pest och brand och blitz och nutid. Massor av arkeologiska fynd (ibland replikor) från olika tidsåldrar finns på plats. Det är glädjande att de saker som lyfts fram som de viktigaste i historien är sådant som levnadsmiljö, levnadsvillkor, vardag - kampen för rösträtt är framträdande, så även kampen för tjänliga avlopp, no small deal i Londons historia. Som extra brittisk bonus, det här "klottret" på en del av utställningen om romartiden:

British Museum besökte jag på min första londonresa, 1998, because that's what one does. Den här gången hade jag en eftermiddag utan planer och tänkte komplettera mitt Keats House-besök med att se "The Elgin Marbles" igen. [Brittiska imperiet "räddade" dessa skulpturer från Akropolis som det räddat så mycket annat. Jag är inte säker på om "Vi fick minsann tillåtelse från Osmanska riket, skyll inte på oss!"-skyltarna fanns vid mitt förra besök ...]

Den viktigaste delen av Parthenon-skulpturerna är vad som finns kvar av östra frontonen - eller framför allt, vad som saknas. Okej, tänker besökaren med en axelryckning, där är några huvud- och armlösa marmorstatyer. But wait!
Det som saknas är huvudpoängen: i mitten stod Athena, Zeus och Hefaistos, strax efter att Hefaistos drämt en slägga i huvet på Zeus och Athena sprungit fram därur fullvuxen och i full stridsmundering. Det som är kvar är reaktionerna.
Antas vara fr v Persefone, Demeter och Hebe; Persefone har inte märkt (? eller bara nickar diggande gudadöttrar emellan?) gudinna-fullvuxen-ur-gudakungens-panna-grejen. Demeter tänker "Hebe, manners. Wait, what?" Och Hebe tänker "Shit I did NOT sign up for this."
Antas vara fr v Hestia, Dione och Afrodite; Hestia: "Now really, in the middle of dinner?!"; Dione och Afrodite himlar sig mot varandra och sitter bra där de sitter.

Inga kommentarer: