måndag 3 mars 2014

Bokomslagsfrustration

Problemet när man gillar en bok och gärna ofta vill rekommendera den i butiken men den har ett tveksamt omslag som får folk att räkna bort den fastän den är bra:
Problemet när det görs en tveksam tv-serie (löst) baserad på boken och de gör en utgåva med suddigt, märkligt komponerat tv-serie-omslag som får folk att ännu mer ifrågasätta ens omdöme när man rekommenderar den:
Problemet när det kommer en tredje utgåva och man tänker "Åh, tänk om de har lyckats den här gången?" och det visar sig att de istället valde att gå i en annan riktning. Rentav exakt motsatt riktning. (Det är, om jag ser rätt, inte ens tv-skådisarna, utan modeller som var det närmaste de kunde hitta på de tio minuter de tog till att leta.)
Och detta är alltså på Penguin, ett av de fyra största engelskspråkiga förlagshusen. Men på ämnet i allmänhet ska vi förstås inte glömma en av de andra fyra stora, Simon & Schuster och deras imprint Baen, med sin fantastiska omslagsestetik. Det här är min favoritsvit att visa upp för att få folk att tappa hakan:
När man kan göra fina omslag! På sistone har jag insett att när jag tänkt "O vad fint!" har det ofta, precis som på Nenes böcker, varit Anna Henriksson som har gjort dem:
http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=54721

http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=54721
Eller den spanska utgåvan av Jagannath:

Eller de nya inbundna Discworld-utgåvorna:
Och det finns många fler exempel. Varje vecka packar jag upp ett antal böcker jag inte vet det minsta om men vill ha dem för att de är så fina. Det går alltså att göra! Jag och ni vet att man inte ska döma boken efter omslaget, men faktum kvarstår: ett vackert omslag drar läsare till sig - och ett omslag som ingen verkar ha tagit på allvar är en dålig ambassadör för en bok.

1 kommentar:

J-h:n sa...

Det var enklare förr, när all sf som fanns att köpa här var brittiska pocketutgåvor med generiska Chris Foss-omslag oavsett vad de handlade om:

http://media-cache-cd0.pinimg.com/736x/66/3c/73/663c73e202aa057003d670f21fba7889.jpg