torsdag 19 mars 2009

Cornelius Jakhelln: Gudarnas fall

Hågkomster och halvsanningar, nedtecknade av Hängdrotten Bitter.
6/10
Hmm. Tja, føkking kreizi var ju orden... Gudarnas fall vann den stora norska romantävlingen 2007 - den vars svenska motsvarighet lades ner av Forum - och jag gissar att den norska juryn inte hade samma riktlinjer som den svenska... De flesta budorden bryts det ju mot iochförsig.

Vår huvudsaklige berättare är Oden, även kallad Allfader, även kallad Odis-Podis. Han sitter för det mesta och röker cigarrer och lyssnar på Wagner och black fucking shitmetall i Valhall. Det Andra Valhall vill säga, nere i Underjorden, dit asar och dvärgar utvandrade år 1000 när de tröttnade på att inte vara trodda på längre. Utvandringen kallar de Fallet.

Nu är det sent 990-tal Efter Fallet - dvs sent 1990-tal - och gudarna börjar längta upp till Ovanjorden igen. Är det inte dags för litet Ragnarök, gubbs? Kan bli najs, vajpa ut lite mänsklighet och återta makten, ju nåo.

Till att börja med gillade jag boken, är jag relativt säker på. Oden är rätt gubbsjuk och gnällig, men han är även filosof - komisof, exkjos mi - och han hanteras ganska respektlöst av Jakhelln. (Men bara ganska. Förf. tackar gudarna först i efterordet.) Och språket är lajbans.

Men: grabbigheten som genomsyrar boken ökade faktiskt när först Frigg och sedan dvärgkvinnan Hild fick ordet (i korta kapitel) - för de blev väldigt klyschiga.Det är mycket "ack, män kan aldrig förstå Kvinnorne" (förutom då att kläder och sex och gnäll är det enda de är intresserade av). Morr.

Och sedan östes på med genomskinlig metaforisk samhällskritik samt kiss-, bajs- och kukhumor (och jag använder ordet 'humor' med reservation). Andra hälften av boken är väldigt spretig, den tappar farten och gör om vad den har gjort. Som Samtidsroman tillför den knappast något nytt.

Men igen: Ragnarök som blodbollsmatch mellan Valhall BK och Jättekamraterna till tonerna av black fucking shitmetall är kul. Odis-Podis bittra misantropi har sina poänger. Och dessutom har han läst American Gods - och känner sig förfördelad.
vilket jävla skämt till titel. Norse Gods. End-åv-diskaschen. End-åv-ståry.

Hyllor i Det Stora Biblioteket: Religion?. - The end of the world as we know it. - Philosophy?. - Make ’em laugh. - Music is the best. - In Wonderland, Neverland, Fantasia, Nangijala & Faerie. - Geografiska nedslag (Island). - Ja vi elsker . - Monsterboken .

Inga kommentarer: