måndag 4 februari 2008

Bokfemman: serier

Bokfemman: Din topp 5 av serier. Hoppas jag inte blir diskad, men jag fuskar igen. Jag räknar inte (avslutade) trilogier som serier, nämligen - ordmärkeri från min sida kanske, men beror på att jag har issues med trilogiformatet, som synes nedan. Men eftersom så många andra femmare har med trilogier så gör jag helt fräckt två femmor:

5 favoritserier:

1. Thursday Next av Jasper Fforde.
Litterära detektiver, folk som hoppar in i och ur böcker, grammasites, dronter, The Great Library och The Well of Lost Plots, Heathcliff, Hamlet, cricket, tidsresor, fotnötter och smuggelost.

2. The increasingly inaccurately named Hitch-hiker trilogy av Douglas Adams.
42.

3. Muminböckerna av Tove Jansson.
Alla små djur slår rosett på sin svans, slår rosett, ja rosett, ja rosett på sin svans!

4. Discworld av Terry Pratchett.
Den stora sköldpaddan A'Tuin simmar genom rymden - på dess rygg står fyra elefanter och på deras ryggar vilar Skivvärlden. På Skivvärlden styrs tillvaron av magi och narrative imperative, vilket leder till zany madcap humour. In a good way.

5. Bill & Ben av Marshall Grover.
Min mesta guilty pleasure: jag kan verkligen inte förneka att det är skräplitteratur, hur mycket jag än älskar det. Man hittar dem för 5 spänn på välsorterade (hmm...) antikvariat och de tar några timmar att läsa, och det är western-klichéer så det viner om de dammomvärvda kulorna. Jag är en sucker för westerns. Det finns enligt Wikipedia (nån är en mycket värre fan än jag och har listat dem!) 504 delar. So much to read, so little time...

Men... va... blev det inte plats åt Harry? *räknar förvirrad efter*
6. Ska man läsa om någon trollkarl som heter Harry så är det Harry Dresden man ska läsa!!!!


5 favorittrilogier:
Egentligen är jag emot trilogi-sjukan (som härjar särskilt inom fantasy). Det mesta som skrivs i tre band skulle istället ha skrivits i ett eller många fler. Trilogi är ett format i sig och bör användas med urskillning, och i de här fallen (åtminstone) gjordes det rätt:

1. Krilon-trilogin av Eyvind Johnson.
Om kriget och motståndet, om människorna och vad vi kan komma att behöva göra. Typexempel på vad Nobelpriset skulle belöna om det var så mäktigt som folk verkar inbilla sig att det är; som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning.

2. Wergeland-trilogin av Jan Kjaerstad.
Börja väva en rik väv, väv en annan på tvärs mot den första, och väv sedan en tredje som gör alltihop fyrdimensionellt.

3. The scavenger trilogy av K.J. Parker.
Exempel på mycket gott litterärt utnyttjande av trilogi-formatet inom fantasy. Vänder historien ut-och-in minst en gång per bok, författaren lurar både sin läsare och sin huvudperson flera gånger om och slutet är ett Väldigt Bra Slut.

4. New York-trilogin av Paul Auster.
Apropå att vända ut-och-in. Apropå mångdimensionellt. Text! - och noir dessutom! :)

5. Nåden har ingen lag av Torgny Lindgren,
som den tydligen ska kallas, samlingsvolymen med Hummelhonung, Pölsan och Dorés bibel. "Pölsa (...) maträtt bestående av finfördelade köttråvaror, ofta inälvor, i sitt eget spad (...) ytterst ett semitiskt ord betecknande en trögflytande blandning av harts och väldoftande flyktiga oljor (...), därav 'balsamisk'. I överförd mening tröst, nåd, läkedom och lindring." Apropå text.

3 kommentarer:

Inga-Lina sa...

Serielista OCH trilogilista! Superambitiöst - tack för tipsen!

Bookhousegirl sa...

Jag är helt chockad, var är Harry? Det var det första jag tänkte att du kommer ha honom överst, det kändes som om det var det enda jag kunde lita på...

Jag är en copycat, jag vill också göra flera listor, trilogi, serier och berättelser som fortsatt i absurdum där Jordan, Sandemo och din westernserie på 504 böcker kan få vara med...

Men det blir inte nu, för nu är det natt och det enda jag kan tänka är att Sveriges Lagar nog är en serie, de har kommit ut hur många som helst, de verkar hela tiden skrivas nya och så fort det kommer ut så springer folk och köper den precis som med Harry Potter!

Jenny B sa...

Jag gillar både Wergeland-trilogin och Krilon-trilogin! Härligt att se dem på din lista.