tisdag 12 februari 2008

Bokfemman - The drama!

Bokfemman vecka 7: fem pjäser!

Gissningsvis är det många med mig som läste dramatik under utbildningen och sedan (nästan) aldrig mer? Jag har läst en massa pjäser som jag tror att jag har för mig att jag gillade (t ex: Medea, Kung Oidipus, Fedra, Faust, I väntan på Godot...), men jag minns dem inte tillräckligt väl för att kunna svära på saken. Tyvärr!! Men min femma har jag dock läst för min egen höga njutnings skull:

Will Shaxper: Hamlet.
Det är förstås svårt att välja, käre Bard... Hamlet blir utvald av flera anledningar, t ex: tack vare en närläsning under litteraturvetenskapen (Karlstad, Torsten Rönnblom), tack vare flera omläsningar, och tack vare vad bl a Monty Python och Jasper Fforde tog sig för...

Oscar Wilde: Lady Windermere's fan
Svårt att välja även här, men det får bli solfjädern: tack vare Lord Darlington. "Because I think that life is far too important a thing ever to talk seriously about it." Quotability, thy name is Oscar.

Henrik Ibsen: Peer Gynt.
Ogripbart, storslaget, närmast ouppförbart om man inte är kreativ (!), vansinnigt och vackert.

Den svenska dramatikens fader, August Strindlund: Ett drömspel.
Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. - Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas.
Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke.
Ett allkonstverk, föralldel, men just därför är ju en stor del av det dramatik. Sluta se allt sådär i svart och vitt, endast två ting äro vita! ;)

1 kommentar:

Bokmoster sa...

Själv fick jag inte ihop någon bokfemma den här veckan. Men det är väldigt kul att läsa alla andras listor!