fredag 24 augusti 2007

Tim Davys: Amberville

Vad är väl ett mjukdjur, denna kvintessens av bomull?
6/10

(I denhär stilen kommer nog för all del många av recensionerna av Amberville att gå, men what the hey):
Bamse och hans vänner som ödesdrama? Björnen Paddington Karamazov? Det susar i säven av Jean-Paul Sartre, Deathnote av Aisopos, Arne Anka av Minette Walters, Djungelboken i regi av Martin Scorsese... Nalle Puh och de andra har flyttat ut ur Sjumilaskogen och urbaniserats i en mångmiljonstad helt befolkad av mjukisdjur. Berättelsen om följderna av gangstern Nicholas Duvas besök hemma hos Eric Björn blir en existentiell thriller och en bitter-arg-ironisk samhällssatir. Inga av referenserna ovan ska dock ses som kommentar på kvaliteten; boken är ganska amatör-/debutantmässigt skriven språkligt sett och även om det är en kul idé så finns det romaner som är långt mer originella, filosofiska och skruvade. Litet kul läsning men ingen jättehändelse.

3 kommentarer:

Micke J sa...

Hej

Jag har också fått boken men undrar vem Tim Davys egentligen är? Måste vara ett pseudonym...

lazy sa...

Jo, förlaget har väl sagt något i stil med att det var en pseudonym eftersom författaren känner sig lugnare då, ifall nån känner sig utpekad eller hotad av boken. ("Argh, han avbildar mig som mjukdjur, han ska dö!" ??)

Ann-Sofie sa...

Jag fick också boken i brevlådan. Blir nyfiken på marknadsföringsidén med PR-byrå och hemskick till alla bokbloggar. Blev mindre nyfiken på boken efter att ha läst presentationen och lämnar över den till någon annan. Som födelsedagspresent kanske!