söndag 28 juni 2009

Santa Olivia av Jacqueline Carey

Den lilla staden Santa Olivia ligger i södra Texas, nära muren mot Mexico. När den första vågen av farsoten kommer ökar också de mexikanska gerillaanfallen, och det är då soldaterna kommer till Santa Olivia. En ytterligare mur byggs i norr, och staden som döps om till Outpost no. 12 skärs helt av från omvärlden. Invånarna förbjuds att åka därifrån och kommunikationerna är förstörda, men man koncentrerar sig på att överleva farsoten och leva sina liv.

Carmen Garron växer upp i Outpost. Hon börjar dejta soldater och blir gravid med en av dem - han lovar att gifta sig med henne, trots att det är förbjudet, men dödas i en raid innan barnet föds. Carmen och sonen Tom lever ensamma i flera år, tills soldaten Martin kommer in på fiket där Carmen arbetar. Det är något väldigt annorlunda med honom, och han verkar ha deserterat, men han och Carmen faller hårt och djupt för varandra.

Martin avslöjar sin hemlighet: han är en rymling från ett absurt vetenskapligt experiment, en genmodifierad krigare: oerhört stark, oerhört tålig och utan förmåga att känna rädsla. Sensationsblaskorna som fick nys om projektet kallade honom och hans bröder "artificial werewolves" och "wolf men". Carmen blir gravid. Martin tvingas fly Outpost. Hon föder deras dotter, och på hans önskemål döps hon till Loup Garron.

Carmen och Tom märker snart att Loup har ärvt sin fars alla "super"-egenskaper. Tom jobbar hårt på att lära henne att vara försiktig - att inte veta vad rädsla är "is a kind of stupid". När hon växer upp börjar hon och hennes vänner fundera på om inte Loups krafter kan användas till att förändra deras militärreglerade, isolerade, utsiktslösa liv. Det är en mycket farlig kamp som börjar.

Santa Olivia är en mycket välskriven roman, skriven utan att be om ursäkt för sig. Alternativhistorian fungerar obönhörligt: armén intar disciplinerat och utan att kunna ifrågasättas Ingenmanslandet mellan USA och Mexico. Och Martins och Loups superkrafter: när han berättar för Carmen reagerar hon med "men då var det dig som National Enquirer skrev om" och när Loup berättar för en vän springer han och hämtar en X-Men-tidning: "men då är du som de här!" Båda får lära sig utanförskapet i att vara annorlunda på ett sätt man inte kan göra något åt.

Det blir en blandning mellan (rural) urban fantasy och science fiction: det är inget övernaturligt inblandat, bara grymma experiment och en alternativ historielinje - eller en nära framtid?

Boken är en jordnära skildring av en ockuperad stad - än sen om den är ockuperad av sin egen sida - och en ovanlig flicka som vill förändra läget, och kanske har möjligheten att göra det. Spännande, dramatiskt och ofta gripande - och med ett väldigt bra slut. Särskilt bra eftersom det är potentiellt dubbeltydigt, om man är lagd åt det hållet (vilket jag tydligen är).

Hyllor i Det Stora Biblioteket: Just because you’re paranoid. - Alt + verklighet. - Woman power. - Alla famiglia!. - Outside. - Den vidunderliga kärleken. - Queerhyllan . - Lalala-lalala-l’America. - Hard times. - War is hell, by Jingo. - Aux armes, citoyens!.

Inga kommentarer: